در این مقاله می خواهیم جدیدترین تفاوت تحقیق بنیادی و کاربردی را بیان کنیم. رویکرد های تحقیقاتی بر اساس هدفشان به دو دسته بنیادی و کاربردی تقسیم می شوند. هدف تحقیق های بنیادی توسعه دانش از طریق دستیابی به نظریه های جدید و اصلاح نظریه های قبلی است. اما هدف تحقیقات کاربردی آن است که با تحلیل شواهد تجربی، راه حل هایی را برای مسائل معینی پیدا کنند. در همین راستا مطالعه تفاوت تحقیق و مقاله را پیشنهاد می کنیم. با گروه گرامرلی امیرکبیر همراه باشید.
تحقیق بنیادی چیست؟
هدف اساسی این نوع تحقیقات، آزمون نظریه ها، تبیین روابط بین پدیده ها و افزودن به مجموعه دانش موجود در یک زمینه خاص است. تحقیقات بنیادی، نظریه ها را بررسی کرده، آنها را تأیید، تعدیل یا رد می کند. با تبیین روابط میان پدیده ها، تحقیق بنیادی به کشف قوانین و اصول علمی می پردازد. با این اهداف، تحقیق بنیادی، درصدد توسعه مجموعه دانسته های موجود درباره اصول و قوانین علمی است. این نوع تحقیقات، نتیجه گرا بوده، در رابطه با نیازهای تصمیم گیری انجام نمی شوند؛ برای مثال، بررسی تحول استدلال منطقی کودکان را می توان یک نوع تحقیق بنیادی دانست.
انواع تحقیق بنیادی
تحقیقات بنیادی بر اساس روش تحلیل به دو دسته تقسیم میشوند:
1- تحقیقات بنیادی تجربی: در این تحقیقات داده ها و اطلاعات اولیه با استفاده از روش های آزمایش، مشاهده، مصاحبه و… گردآوری میشود و با استفاده از روش ها و تکنیک های آماری و معیارهای پذیرفته شده مورد تجزیه و تحلیل قرار میگیرد. البته عقل و فکر پژوهشگر در نحوۀ به کارگیری روش ها و نیز تحلیل نتایج به دست آمده سهم زیادی دارد.
2- تحقیقات بنیادی نظری: در این تحقیقات اطلاعات و مواد اولیۀ تحلیل به روش کتابخانه ای گردآوری میشود و سپس با روشهای مختلف استدلال مورد تجزیه و تحلیل عقلانی قرار گرفته، نتیجه گیری میشود.
تحقیق کاربردی چیست؟
فرآیند تحقیقات کاربردی اغلب به عنوان یک فرآیند علمی شناخته می شود زیرا از کاربرد عملی ابزارهای علمی موجود برای رسیدن به راه حل های تعیین شده استفاده می کند. مانند تحقیقات عادی، در تحقیقات کاربردی نیز محقق مسئله را شناسایی کرده، فرضیه را تدوین می کند و آزمایش هایی را برای آزمایش آن انجام می دهد. یافتههای یک تحقیق خالص یا پایه را بیشتر بررسی میکند.
انواع تحقیقات کاربردی
در مجموع سه نوع روش تحقیق کاربردی بسته به فرآیند یافتن راه حل وجود دارد که عبارتند از:
- تحقیق ارزشیابی: این نوعی از تحقیقات کاربردی است که بر روی اطلاعات موجود در مورد موضوع تحقیق کار می کند. سپس این اطلاعات را تجزیه و تحلیل می کند تا به نتایج جدیدی در تحقیق برسد. بیشتر در مشاغل مورد استفاده قرار می گیرد، مثلاً تحقیقاتی برای کشف نقاط ضعف در استراتژی های بازاریابی.
- تحقیق و توسعه: هدف این روش تحقیق کاربردی تولید محصولات و خدمات جدید بسته به آخرین روند بازار است. کسب و کارها از این رویکرد برای درک روندهای جدید بازار استفاده می کنند و محصولات خود را مطابق با نیازها و انتظارات مشتریان طراحی می کنند یا در موارد موجود بهبود می یابند.
- اقدام پژوهی: این روش از تحقیقات کاربردی بر ارائه راه حل های عملی برای مشکلات تجاری تمرکز دارد. این فرآیندی است که از پرس و جوی بازتابی محدود به زمینه های خاص استفاده می کند.
مزایای تحقیقات کاربردی
- این بدون سوگیری است زیرا شواهد تجربی را برای رسیدن به نتایج معتبر آزمایش می کند.
- این یک فرآیند سیستماتیک برای رسیدن به راه حل دارد.
- زمانی که باید برای مشکلات خاص راه حلی پیدا کنید بسیار مفید است.
معایب تحقیق کاربردی
- ماهیت آن انعطاف پذیر نیست و محدود به ضرب الاجل است.
- از آن جایی که بر یافتن راه حل برای مشکلات خاص تمرکز می کند، نتایج آن قابل تعمیم نیست.
7 تفاوت تحقیق بنیادی و کاربردی
در تحقیق کاربردی، باید به گونه ای پدیده ها را مورد مطالعه قرار داد که راهکاری کشف شود. انگیزه اصلی از انجام آن حس کنجکاوی و نیاز درونی به جستجوی ناشناخته ها است. این دو نوع تحقیق شباهت ها و تفاوت هایی با یکدیگر دارند. لازم است که همه پژوهشگران این تفاوت ها و شباهت ها را دریابند. ما در این مقاله به مقایسه تحقیق بنیادی و کاربردی اشاره خواهیم کرد.
1- تفاوت تحقیق بنیادی و کاربردی به لحاظ ویژگی
- نخست آنکه تحقیق بنیادی نظریه گرا است. اما تحقیق کاربردی راه حل گرا است.
- تحقیق کاربردی در ذات خود عمل گرا و ترکیبی است. درحالی که تحقیق بنیادی ذاتا توصیفی و تحلیلی است.
2- مزایای تحقیق بنیادی که در تحقیق کاربردی دیده نمی شود
تحقیق بنیادی کمک می کند تا دانش جدیدی به دست آید و دانش فعلی نیز گسترده تر گردد. ولی تحقیق کاربردی هرگز به دنبال گسترش دانش نیست. دغدغه تحقیق کاربردی فقط حل مشکلات مربوط به یک زمان و یک مکان است. بیشتر اوقات این یافته های تحقیقات بنیادی هستند که انقلابی را در درک ما از زمینه های علمی گوناگون پدید می آورند. بنابراین تحقیقات بنیادی در ذات خود فراگیر و جامع اند، اما تحقیقات کاربردی محدود می باشند.
3- مزایای تحقیق کاربردی که در تحقیق بنیادی دیده نمی شود
خوبی تحقیق کاربردی آن است که بسیاری از سازمان ها و افراد به کمک آن مشکلات خاص خود را حل می کنند. برخلاف تحقیق بنیادی که بدون پیش نهادن هیچ گونه راه حلی برای مشکلات عملی، تنها به دنبال گسترش دانش محض است. البته نباید خیلی در حق تحقیقات بنیادی کم لطفی کنیم؛ چراکه گاه یافته های حاصل از این تحقیقات هم می توانند راه حل هایی را برای برخی مشکلات خاص ارائه کنند.
تحقیق کاربردی لزوما بر پایه شواهد دقیق تجربی انجام می شود. برخلاف تحقیق بنیادی که می توان به نوعی آن را شهودی دانست. تحقیق کاربردی معمولاً تهی از هرگونه سوگیری و پیش داوری است. چراکه در این رویکرد، شواهد تجربی با روش های علمی استاندارد به دقت ارزیابی می شوند. بنابراین اعتبار تحقیق های کاربردی بیشتر است.
4- محیط تحقیقاتی
تحقیقات بنیادی را معمولا در محیط های تحقیقاتی کنترل شده مانند آزمایشگاه ها انجام می دهند. اما بیشتر تحقیق های کاربردی در محیط های طبیعی صورت می گیرند. علت محدود بودن محیط تحقیقاتی برای تحقیقات بنیادی آن است که پژوهشگر بتواند رفتار و خصوصیات موضوع تحقیقاتی خود را به دقت مشاهده و اندازه گیری کند. از سوی دیگر، محققی که تحقیقات کاربردی انجام می دهد اجازه می دهد تا انواع متغیرهای وابسته و مستقل در یک محیط نامحدود آزادانه با هم تعامل داشته باشند و هر عامل مازادی که هست بتواند اثر بگذارد.
بدین ترتیب محقق می تواند دید خود را درباره موضوع مطالعاتی گسترده تر نماید و به راه حل هایی معتبر و مستحکم دست یابد که در هر شرایطی عمل می کنند.
5- دامنه تحقیقات
یکی از موارد مهم تفاوت تحقیق بنیادی و کاربردی دامنه تحقیقات است. عموما دامنه تحقیقات کاربردی در مقایسه با دامنه تحقیقات بنیادی محدودتر است. چراکه تحقیقات بنیادی را می توان برای مفاهیم و پدیده های علمی کلی و جزئی به کار برد. اما تحقیقات کاربردی تنها بر موضوع محدود و خاصی تمرکز می کنند و یافته های آن ها نیز فقط به همان موضوع مربوط است.
تحقیقات بنیادی را به دلیل سروکار داشتن با انواع و اقسام مفاهیم از همه زمینه های علمی در دسته تحقیقات فراگیر قرار می دهند. این نوع از تحقیقات همیشه ابعاد علمی گوناگونی را مورد بررسی قرار می دهد تا اطلاعات تازه ای به دست آورد و گستره دانش موجود را پهناورتر سازد.
6- فرمول بندی نظریه
تمرکز تحقیقات بنیادی بر آن است تا برای توضیح دادن یافته های خود نظریه هایی را فرمول بندی کند. بدین طریق گستره دانش را بزرگ تر می سازد. اما هدف از تحقیقات کاربردی آن است که یافته ها بتوانند مشکلات عملی خاصی را حل کنند. سروکار تحقیقات بنیادی با اصول و نظریه های علمی است.
درحالی که تحقیقات کاربردی با راه حل ها دست و پنجه نرم می کنند. افراد در تحقیقات بنیادی به دنبال آن هستند تا نظریه خود را تعمیم دهند. به این روش می توان یک مفهوم، موضوع یا پدیده را به صورت کلی و تاییدپذیر توضیح داد. اما سازوکار تحقیقات کاربردی به این صورت است که پژوهشگران می خواهند شواهد تجربی را مطالعه کرده و یافته های حاصل را برای حل یک مشکل خاص به کار گیرند.
7- خروجی های تحقیقاتی
در تحقیقات کاربردی، محقق در آغاز فرضیه هایی را مطرح می کند. سپس با آزمودن شواهد تجربی می کوشد تا این فرضیات را که مرتبط با مشکل یا مسئله مربوطه هستند، تأیید یا رد کند. یافته های حاصل از این تحقیق، پرسش های تحقیقاتی بخصوصی را پاسخ خواهند داد. بدین ترتیب مشکل مربوطه حل خواهد شد. اما در مورد تحقیقات بنیادی، هدف آن است که نظریه های تازه ای کشف شده، ابعادی نو به نظریه های فعلی افزوده شده یا اطلاعات جدیدی به دست آید. خروجی تحقیقات بنیادی هرگز به حل مشکل بخصوصی کمک نمی کند.
برای اطمینان از سرقت ادبی در مقالات خود از Turnitin کمک بگیرید
Turnitin یکی از معتبرترین و محبوبترین ابزارهای تشخیص سرقت ادبی است که برای افرادی که مقالات و متون علمی و تحقیقاتی مینویسند بسیار مفید است. این ابزار قادر است به طور دقیق و کامل محتوای یک مقاله را بررسی کند و اگر محتوایی مشابه با مقالات دیگر یافت کند، به شما اطلاع دهد. از این روش برای جلوگیری از سرقت ادبی و همچنین بررسی اصالت مقاله استفاده میشود. اگر یک نویسنده مقاله خود را از منابع دیگری کپی کند و بدون اعلام این موضوع در مقالهاش منتشر کند، Turnitin قادر است این امر را شناسایی کند و به صورت خودکار به نویسنده و یا مدیریت نشر اطلاع دهد.
استفاده از Turnitin در واقع به نویسنده و محتوای او کمک میکند تا از سرقت ادبی جلوگیری کند و مطمئن شود که مقالهاش اصیل و از نظر قانونی مشکلی ندارد. همچنین برای انتشار مقالات در مجلات علمی و تحقیقاتی، استفاده از این ابزار الزامی است و مقالههایی که از Turnitin عبور نکنند معمولاً توسط نشریات معتبر قبول نمیشوند. بنابراین، استفاده از Turnitin برای نویسندگان و پژوهشگران بسیار اهمیت دارد و میتواند به آنها کمک کند تا مقالاتی اصیل و با کیفیت تولید کنند و از دست خطرات سرقت ادبی در مقالات خود جلوگیری کنند. برای خرید اکانت Turnitin/ithenticate کلیک کنید.