اخبار و اطلاعیه

چگونه یک عنوان کوتاه (Running Title) برای مقاله بنویسیم؟

عنوان کوتاه

چگونه یک عنوان کوتاه (Running Title) برای مقاله بنویسیم؟ عنوان (Tittle) هر مقاله ویترین آن است که خواننده در نگاه اول با آن روبه‌رو می‌شود و اگر با دقت انتخاب شود، نقش مهمی در جذاب بودن و پذیرش آن اثر ایفا خواهد کرد. عنوان درست و زیبا بر ارزش مقاله می‌افزاید و نشان‌دهنده میزان توانمندی و تبحر نویسنده و کیفیت اثر است. عنوان مقاله بیش از متن آن خوانده می‌شود، بنابراین باید گویا، واضح، صریح و از نظر گرامر صحیح باشد. همچنین نحوه نگارش عنوان در نمایه‌سازی و چکیده‌نویسی بسیار اهمیت دارد و اشتباه در انتخاب واژه‌های عنوان ممکن است باعث شود یک مقاله باکیفیت به مقدار شایستگی‌اش دیده و خوانده نشود. برای مطالعه نکات مهم انتخاب عنوان کوتاه (Running Title) با گرامرلی همراه باشید.

عنوان کوتاه (Running Title) چیست؟

بسیاری از ژورنال‌ها خواستار یک عنوان کوتاه (Running Title) در مقاله ارائه شده هستند که با نام Running head نیز شناخته می‌شود. این قالب کوتاه شده عنوان اصلی، معمولا در بالای هر صفحه مقاله می‌آید و کاربرد آن راهنمایی خواننده‌ای است که در حال خواندن نسخه چاپی ژورنال‌ است و در میان صفحات منتشر شده ورق می‌زد، یا میان چند مقاله در قالب PDF می‌چرخد. عنوان کوتاه ممکن است در RSS feed و اپلیکیشن‌های موبایل نیز به جای عنوان اصلیِ پر لغت استفاده شود.

چگونگی نگارش عنوان کوتاه (Running Title) مقاله علمی

عنوان کوتاه مقاله علمی با احتساب فاصله‌ها و علامت‌های نقطه‌گذاری معمولا نباید بیشتر از 50 کاراکتر داشته باشد. عناوین طولانی و غیرتخصصی اغلب از واژگانی زائد به‌ویژه ابتدای عنوان تشکیل شده‌اند که عملا برای نمایه‌سازی و ایندکس بی‌فایده است. این نوع عناوین به‌سختی در ذهن می‌مانند و کمتر جستجو می‌شوند. البته عنوان‌های خیلی کوتاه نیز چندان مناسب و مفید نیستند و بیشتر عمومی‌اند، غالبا کلمات تخصصی را در بر نمی‌گیرند و مفهوم و منظور مقاله را به‌درستی منتقل نمی‌کنند.

عنوان‌ها از نظر تعداد کلمات نیز درجه کیفی دارند که به قرار زیر رتبه‌بندی می‌شوند:

· کمتر از 8 کلمه: عالی

· 8 تا 12 کلمه: خوب

· 12 تا 18 کلمه: متوسط

· 18 تا 24 کلمه: ضعیف

· بیش از 25 کلمه: بسیار ضعیف

اصول نوشتن عنوان کوتاه (Running Title) مقاله علمی

برای نوشتن عنوان کوتاه مقاله علمی توجه به چند نکته مهم الزامی است. عنوان کوتاه مقاله علمی باید سلیس، بدون ابهام، واضح و گویا و نیز خاص باشد. همیشه نخستین چیزی که خواننده مقاله را با تفکر و اندیشه نویسنده و روح مقاله پیوند می‌دهد، عنوان مقاله است، به شرطی که عنوان آن متناسب با اهداف اصلی نویسنده باشد و محتوا و مضمون مقاله را به‌درستی توصیف کند؛ از این‌رو لازم است برای نوشتن عنوان به‌ویژه عنوان کوتاه مقاله علمی از کلمات کلیدی استفاده و از به کار بردن کلمات اضافی و واژه‌هایی که بار معنایی کمی دارند یا بی‌معنا هستند، پرهیز شود؛ برای مثال کلمات بررسی، اثر، پژوهش، مقایسه، مطالعه و… ابتدای عنوان هیچ کمکی به آن نمی‌کند و کاملا زائد است.

حروف اضافه نیز فقط جاگیرند و بهتر است حذف شوند. همچنین باید از تکرار واژگان و به‌ کار بردن کلمات مترادف در نوشتن عنوان پرهیز شود.

الزامات یک عنوان کوتاه در هر ژورنال متفاوت است، ولی معمولا باید حداکثر میان 50-60 حرف باشند؛ با لحاظ کردن فاصله‌ها. برای رسیدن به این اختصار، این عناوین معمولا شامل مخفف‌هایی هستند، حتی اگر عنوان اصلی نباشد (یا بر اساس قوانین ژورنال نمی‌تواند اینگونه باشند). حروف اضافی (and, a, an) نیز ممکن است جاگیر باشند، و کلمات طولانی، از جمله کلمات پرکننده، باید کوتاه شوند. با این حال، اگر عنوان اصلی به اندازه کافی کوتاه است، می‌تواند به عنوان یک عنوان کوتاه نیز مورد استفاده قرار گیرد.

عنوان کوتاه (Running Title)

برخلاف عنوان مقاله، گیرا و جذاب بودن برای عنوان کوتاه اولویت نیست. در عوض چون خیلی مختصر است، وضوح و دقت باید در اولویت قرار گیرند. بعضی همچنین پیشنهاد می‌کنند که تا جای ممکن محتوای عنوان اصلی باید حفظ شوند، با اینکه در عمل این رویکرد خیلی فراگیر نیست. نویسندگان ترجیح می‌دهند آنچه بیشترین اهمیت را دارد برجسته کنند.

ویژگی های عنوان مقاله

1. عنوان باید خاص باشد: عنوان پژوهشی شما باید محدود و خاص باشد.

2. عنوان باید حاوی متغیرهای اصلی پژوهش باشد: اگر به مثال بالا توجه کنید مشاهده می شود که در عنوان اول هر سه متغیر اصلی پژوهشی که یکی متغیر وابسته و دیگری متغیر مستقل است در عنوان مقاله آورده شده اند اما در عنوان دوم متغیرهای اصلی پژوهش وجود ندارد.

3. عدم استفاده از فرمول و علائم اختصاری: شما نباید در عنوان مقاله از علائم اختصاری همانند MS و یا فرمول ها استفاده کنید. علایم اختصاری باید در عنوان به صورت کامل آوره شوند و در اولین جایی از متن که مورد استفاده قرار گرفته اند اختصار آن ها داخل پرانتز ذکر گردد. بنابراین این عنوان غلط است: “بررسی علایم بیماری MS در بیماران ایرانی” و این عنوان صحیح تر است “علائم بیماری مولتیپل اسکلروزیس در بیماران ایرانی”.

4. عنوان باید کوتاه باشد: در انتخاب عنوان مقاله توجه به کوتاه بودن آن ضروری است. معمولاً اگر عنوان پژوهش در حدود ۷ یا ۸ تا ۱۲ کلمه باشد بسیار مناسب است. همچنین عنوان دارای بیش از ۲۰ کلمه ضعیف به شمار می آید:

  • عنوان بسیار کوتاه: پوسیدگی دندان کودکان.
  • عنوان بسیار بلند: اثرات تغذیه نامناسب، فرهنگ مسواک نزدن، استفاده از نخ دندان و آموزش های نامناسب والدین بر پوسیدگی دندان های شیری کودکان مدارس ابتدایی!
  • عنوان استاندارد: عوامل فرهنگی و اجتماعی موثر بر پوسیدگی دندان کودکان.

5. عنوان باید روشن و بدون ابهام باشد و همچنین جذابیت داشته باشد.

6. اجتناب از آوردن کلمات اضافی: آوردن کلماتی که هیچ کمکی در فهم عنوان ندارند در ابتدای هنوان مناسب نیست. برای مثال کلمات “بررسی، مقایسه، مطالعه ای در زمینه، پژوهی در حیطه و …” در ابتدای عنوان اضافی هستند و حذف آن ها بهتر است. به این دو مثال توجه کنید: “بررسی اثربخشی درمان با داروی هالوپریدوال در بهبود علایم شناختی بیماران اسکیزوفرنیک” و عنوان دوم” اثر هالوپریدول در بهبود علایم شناختی بیماران اسکیزوفرنیک”. عنوان دوم به دلیل عدم استفاده از “بررسی اثربخشی” صحیح تر است.

7. زمان و مکان مطالعه: اگر پژوهشی شما از نوع توصیفی است زمان و مکان مطالعه آورده می شود ولی برای سایر انواع پژوهش این کار ضرورتی ندارد. برای مثال اگر می خواهید میزان شیوع یک بیماری یا آگاهی مردم را مطالعه کنید مکان و زمان آورده شود. مثال صحیح: “میزان شیوع بیماری دیابت در میان روستائیان شهر تهران در سال ۱۳۹۳″. مثال غلط: “اثربخشی درمان دارویی بر بهبود کارکرد کلیه در بیماران شهر تهران در سال ۱۳۹۳″.

انواع عنوان کوتاه مقاله علمی

عناوین مقالات اغلب به سه صورت رایج نوشته می شوند:

  1. توصیفی: در این نوع عنوان، نویسنده با استراتژی خاص به انتخاب کلماتی می پردازد که موضوع مقاله را بدون اشاره به نتیجه گیری نویسنده توصیف کند؛ مثل «آثار حمایت جامعه در کودکان اوتیسم»
  2. خبری: این نوع عنوان به طور مستقیم به نتیجه پژوهش اشاره می کند؛ مثل «رشد اجتماعی با برنامه ریزی در بخش توسعه فرهنگی»
  3. پرسشی: عناوین استفهامی با طراحی یک سوال ذهن خواننده را به سمت موضوع مقاله سوق می دهند؛ مثل «آیا امنیت شغلی در رونق بازار کار موثر است؟»

هر سه نوع عنوان ذکرشده کاربردی است، اما همچنان که در بالا اشاره شد، بهتر است تا حد ممکن از نوشتن عنوان مقاله به صورت سوالی یا خبری خودداری شود. گرچه نوع پرسشی آن کمتر استفاده می شود و اغلب در ژورنال های نقد ادبی کاربرد دارد، نوع خبری و اعلانی آن در مقاله های تحقیقی بسیار استفاده می شود تا بر جنبه فنی تحقیق تاکید شود. اما عناوین توصیفی متداول ترین نوع عنوان مقاله در ژورنال ها هستند.

عنوان کوتاه (Running Title)

یک فرمول کاربردی برای نگارش عنوان مقاله

مطمئن شوید که عنوان تحقیق شما (الف) موضوع، (ب) روش، (ج) نمونه و (د) نتایج مطالعه شما را توصیف می‌کند. برای این حصول این اهداف، می‌توانید که از فرمول زیر استفاده کنید:

[نتیجه]: مطالعه [روش] [موضوع] در میان [نمونه]

مثال: مدیتیشن باعث عملکرد بهتر پرستاران می‌شود: مطالعه کیفی مراقبه ذهن‌آگاهی در بین دانشجویان پرستاری آلمانی.

سخن پایانی

در این مقاله به معرفی مهم‌ترین نکات برای نگارش عنوان مقالات علمی و تخصصی پرداختیم. البته نوشتن عنوان، ریزه‌کاری‌ها و ظرافت‌های خاص خودش را دارد. بهترین راه برای آشنایی با این ظرافت‌ها این است که به عناوین مقالات نگاه کنید و آن‌ها را با دیدی منتقدانه بررسی کنید. با انجام این کار و تمرین، این امکان برای شما فراهم می‌شود تا عنوان‌هایی حرفه‌ای بنویسید.

از جمله نرم افزار هایی که به ویرایش متن می پردازند می توان به Ginger، Prowritingaid ، Quillbot و … اشاره کرد که می توانید از آن ها در ویرایش و ترجمه مقاله خود کمک بگیرید و با کمک آن ها عنوان مقاله مناسب خود را پیدا کنید.