در زندگی هر پژوهشگری نوشتن مقاله یکی از مهمترین فعالیت هاست. همیشه شروع هرکاری دشوار است اما با آموزش و راهنمایی به یک فرد حرفهای تبدیل خواهید شد. در این قسمت مطالبی کامل درباره اصول نگارش مقاله جمعبندی کردهایم. با گروه گرامرلی امیرکبیر همراه باشید تا اصول نگارش مقاله را گام به گام بیاموزید.
منظور از اصول نگارش مقاله چیست؟
همان طور که می دانید اکثر مقالات علمی در برقراری ارتباط با مخاطبان خود و انتقال اطلاعات به آنان موفق عمل نمی کنند. مقالات معمولاً به جای تمرکز بر نیازها و خواسته های خوانندگان، روی جزئیات غیر ضروری تمرکز می کنند و در نتیجه نمی توانند به خوبی مخاطبان خود را از انگیزه و دلیل شروع و انجام تحقیق حاضر آگاه سازند. هم چنین برخی مقالات تلاش می کنند به جای آگاه سازی مخاطبان خود از موضوعات به روز و نتایج تحقیقات با اشاره به نکات غیر ضروری مخاطبان خود را تحت تاثیر قرار دهند.
نتیجه چنین اقداماتی باعث می شود تنها گروه کوچک و خاصی از مخاطبان جذب نوشته حاضر شوند و آن را درک کنند. مقالات موثر بر خلاف مقالات مذکور، مخاطبان بسیار زیادی را جذب می کنند و می توانند برای گروه بزرگی از محققین و حتی محققین تازه وارد مفید باشند. طرز نوشتن مقاله دارای الگو و فرمت خاصی است که به اصول مقاله نویسی معروف است. این الگو توسط اکثر مجلات علمی رعایت می شود. در حقیقت شما بایستی در طرز نوشتن مقاله خود منعطف باشید و مطالب را به گونه ای تنظیم کنید که بتوانید آن را با استانداردهای مجلات مختلف وفق دهید.
اهمیت و ضرورت نگارش مقاله چیست؟
در واقع مقالات یکی از بخشهای اصلی و ضروری پژوهشهای دانشگاهی است و به صورت مستقیم بر روی افزایش رتبه علمی اساتید دانشگاه ها و پذیرش راحت تر در مقطع دکتری دانشجویان تأثیر میگذارد. بدون نگارش و انتشار مقاله مناسب، اکثر دانشگاهها، به دانشجویان تحصیلات تکمیلی اجازه دفاع از پایان نامه خود را نمیدهند و عملاً گرفتن مدرک و پس از آن گذار به مقطع بالاتر توسط تعداد و کیفیت مقالات منتشر شده سنجیده میشود.
و همچنین افزایش دانش و توانایی فردی به منظور نگارش مقالات با کیفیت میتواند به شکل قابل ملاحظهای به شما در مسیر دستیابی به موفقیتهای تحصیلی کمک کرده و موجب نظریه پردازی و بیان دیدگاه های شما در زمینه های تخصصی و ثبت کردن تحقیقات و مطالعات انجام شده به نام شما و حفظ دائمی آنها شود.
ساختار و اصول نگارش مقاله چیست؟
مقاله اصولا نوشتهای است که با اهداف مختلف در زمینههای گوناگون علمی، ادبی، سیاسی، اجتماعی و… نوشته و چاپ میشود.
اهداف مختلفی پشت نگارش مقالات است. برای مثال، گاهی هدف این است که ایده و نظری تازه در زمینههای علمی و غیرعلمی مطرح شود، گاهی هدف اطلاعرسانی به گروه و جمعی خاص است و در بعضی مواقع هم این اطلاعرسانی حالتی عمومیتر و همگانیتر پیدا میکند.
برخی مقالات با هدف تبلیغ یک ایده یا پدیده نوشته میشوند و… . لحن مقالات هم میتواند شکلهای متنوعی به خود بگیرد. برای مثال، لحن برخی مقالات طوری است که خواننده را به پذیرش نظرات و حقایق متن متقاعد کند. گاهیاوقات هم لحن مقالات بیطرف و صرفا برای اطلاعرسانی است. البته این مقوله در حیطه مقالات علمی کمی متفاوت است.
اجازه بدهید در ادامه به معرفی ساختار مقالات بپردازیم:
اصول نگارش مقاله – عنوان مقاله
هر مقالهای نیازمند عنوانی است که معرف آن برای مخاطب باشد.
این روزها که دیگر سایت نوشتن مقاله وجود دارد و برای جست وجوی هر چیزی، کاربران سریع به سمت اینترنت میروند، عنوان مقاله کمی با گذشتهها متفاوتتر هم شده است. به این صورت که انتخاب عنوان مقاله نه تنها باید پوششدهنده محتوای آن هم باشد بلکه نیاز است طوری کلمات و جملات آن انتخاب شوند که در موتورهای جستوجوی اینترنتی هم به خوبی ظاهر شوند و در معرض دید مخاطب قرار گیرند.
اهمیت عنوان بسیار زیاد است. علاوه بر موضوع جستوجوی مقالات در اینترنت از سوی کاربران و نیاز به انتخاب کلماتی کلیدی برای نقشبستن در مشاهدات و نتایج جستوجوی کاربران، این عناوین باید طوری باشند که به خوبی محتوای بدنه کار را معرفی کنند. اگر عنوان چیزی باشد که در بدنه مقاله از آن حرفی نزده شده باشد، مقاله به شدت بیاعتبار خواهد شد، خواننده را دلزده خواهد کرد و از ارزش آن کاسته میشود. پس یکی از اصول نوشتن مقاله را باید انتخاب عنوانی مناسب در نظر بگیرید.
اصول نگارش مقاله – چکیده مقاله
فرقی نمیکند که برای یک مجله آموزشی مطلب مینویسید یا خواهان نوشتن مقاله در دوره کارشناسی هستید و…؛ هر زمانی که میخواهید اصول نوشتن مقاله را رعایت کنید باید حواستان به چکیده آن هم باشد.
چکیده چیست؟ چکیده مقاله همان بخش مهمی است که به مخاطب اجازه تصمیمگیری درباره ادامهدادن خواندن یا نخواندن مقاله میدهد. در این قسمت از مقاله درباره متن پیش رو و نکات مهمی که از آنها صحبت شده، یاد میشود و اگر مخاطبی دلش نخواهد که خواندن را ادامه بدهد، از همین بخش میتواند مقاله را به حال خود رها کند. چکیدهنویسی در نوشتن مقاله علمی و غیرعلمی مهم است و باید حضور داشته باشد.
اصول نگارش مقاله – کلمات کلیدی
هر مقالهای براساس تعدادی کلمه کلیدی نوشته میشود. یعنی اگر موضوع را بشکافیم و اصل کار را بررسی کنیم، متوجه خواهیم شد که بنیان مقاله روی تعدادی کلمه ویژه ساخته میشوند. این کلمات، کلمات کلیدی هستند که در نوشتن مقاله علمی پژوهشی یا مقاله isi و هر مقاله دیگری کاربرد دارند. بنابراین در اصول نوشتن مقاله باید حواستان به کلمات کلیدی باشد.
مقدمه
مقدمهنویسی هم از اصول نوشتن مقاله است. در این بخش باید تمام فعالیتهایی که در طی یک تحقیق یا پژوهش انجام شده ذکر شود. مثلا اگر مقالهای isi یا به طور کلی علمی مینویسید باید از پیشینه تحقیق ، سوابق اموری که درباره آن صورت گرفته و شکلگیری ایدهتان یاد کنید. مقدمه باعث میشود تا خوانندگان بتوانند با چشماندازی از آنچه در ادامه به آنها ارائه میشوند به استقبال خواندن متن اصلی بروند.
بدنه اصلی مقاله
بدنه اصلی مقاله را هم که دیگر در هر نوع از مقالهای میشناسید. در این قسمت باید به شرح مبسوط موضوعی پرداخته شود که در بخشهای پیشین به شکلهای گوناگون معرفی شدند.
سبک نگارش، لحن کلام نویسنده و موضوعاتی از این دست بنا به نوع مقاله و بستری که در آن به چاپ میرسد، مشخص خواهد شد. اما باید بدانید که ایجاز و درستنویسی و استفاده از جملات و کلمات قابلدرک باعث میشود تا مخاطبان با قلمتان همراه شوند و بهتر متوجه مفاهیم و مطالبی شوند که ارائه میدهید.
نتیجهگیری
در بخش نتیجهگیری هر مقاله هم باید یک جمعبندی کلی از کارهایتان ارائه دهید و دستاوردی که از تحقیق یا تحلیل موضوعات داشتهاید برای مخاطب بازگو نمایید. همه مقالات به نتیجهگیری نیاز دارند. نمیشود بدون در نظرگرفتن این بخش از نوشته، آن را به پایان برسانید.
منابع
ذکر منابع و مأخذ هم که خود دارای روشهای علمی و تخصصی مختلف است و اگر آن را رعایت نکنید به کلی از اعبتار نوشتهتان کم خواهد شد. باید تلاشتان را به کار بگیرید تا منابع را به درستی و با رعایت صداقت در انتهای هر مقاله قید کنید.
جمع بندی
با توجه به علاقه دانشجویان، اساتید و متخصصان به انتشار مقالات پژوهشی و علمی، یادگیری و رعایت این نکات خیلی بیشتر از گذشته حائز اهمیت است. با ورود به سطح بین المللی باید تمامی این نکات را به دقت رعایت کنید زیرا وجود نقص در هر بخش باعث ریجکت مقاله شما خواهد شد و در نهایت تمامی زحمتهایتان به هدر خواهد رفت.