فرمت نوشتن مقاله : مقاله نویسی همیشه چارچوب و اصول خود را از گذشته تا کنون داشته است. یکی از اصولی که باید حتما در آن رعایت شود فرمت و ساختار مقالات است. فرمت در واقع شکل ظاهری و حالتی است که یک مقاله دارد. این ساختار هم در محتوا باید رعایت شود و هم در ظاهر. محتوا باید بر اساس اصول خاصی مرتب شده و درهم ریختگی نداشته باشد. در واقع باید اصول و چارچوب هایی را در نوشتن مقاله رعایت کنیم.
زمانی که نوشتن یک مقاله را شروع میکنید حتما قصد دارید که آن را برای ژورنالی ارسال کنید. در این صورت حساسیت فرمت نوشتن مقاله باید بسیار دقیقتر رعایت شود. همیشه قبل از شروع در نظر داشته باشید که ظاهر مقاله و ترتیب بخش های مختلف از چه اصولی پیروی میکند و محتوا در هر بخش منعکس کننده کدام بخش از کارتان است.
در ادامه درباره فرمتبندی مقاله بیشتر توضیح خواهیم داد زیرا همانطور که بیان شد اصول مقاله نویسی و رعایت قواعد مقالات از اهمیت بسیاری برخوردار است. در صورتی که فرمت نوشتن مقاله را رعایت نکنید از پذیرش در ژورنالها محروم خواهید شد. برای بررسی بیشتر با گروه گرامرلی امیرکبیر همراه باشید.
چرا فرمتبندی مقاله علمی مهم است؟
اما به طور کلی، چرا فرمت نوشتن مقاله اهمیت دارد؟
- مقاله باید بدون بهمریختگی باشد تا مفهوم را به درستی و کامل منتقل کن؛
- امتیاز مثبت داوران وابسته به آن است؛
- هم در ساختار کلی مقاله علمی و هم در ظاهر مقاله شما اهمیت دارد؛
- یک مقاله فرمتبندی شده، نشاندهنده سختکوشی نویسنده و ارزشیست که برای مقاله قائل شده است.
اهمیت و ضرورت فرمتبندی مقالات چیست؟
فرمتبندی مقالات پیچیده و سخت نیست. اگر تجربه داشته باشید و یک یا دو بار این کار را انجام بدهید، دیگر بعد از دریافت چارچوبها و ساختار موردنظر نشریات مختلف میتوانید مقالهتان را به شکل و شمائل دلخواهشان دربیاورید. هر ژورنالی در وبسایت خود درباره فرمت موردنظرش برای چاپ مقالات اطلاعرسانی میکند.
قبل از سابمیت مقاله باید حتما به فرمت درخواستی مجله دقت کنید. فرمتبندی حکم ایجاد نوعی نظم و یکپارچگی میان مقالات یک مجله دارد که باعث میشود همگی مُهر یکسانی از تعلقداشتن به یک مجموعه را دریافت کنند. بدیهی است که وجود ساختاری یکدست به ایجاد انسجام در کار ارائه محتوای هر مجله کمک میکند.
انواع فرمتبندی چیست؟
هر مقاله دارای دو نوع فرمتبندی است:
- فرمت محتوایی؛
- فرمت ساختاری.
فرمت محتوایی نوعی فرمت و ساختار است که هر نویسنده برای نگارش متن خود در نظر میگیرد و با توجه به اشرافی که به بخشهای مختلف کارش دارد، تصمیم میگیرد که کدام بخشها را در ترتیبی معین معرفی کند و در مقاله بگذارد.
البته در این بخش هم پیروی از اصولی که مجله موردنظر برای چاپ مقاله عنوان میکند، ضرورت دارد. برای همین نویسنده باید با توجه به اینکه مثلا قرار است، بنا به دستورالعمل هر مجله، در کدام بخش از نتایج و دستاوردهای خود یا قسمتهای مختلف تحقیق و پژوهشش صحبت کند، چیدمان اثر را رعایت نماید.
در فرمت ساختاری باید به چارچوبهای هر مجله بهطور تمام و کمال دقت شود. هر موسسه و مجله دارای چارچوبی ساختاری و ظاهری برای انتشار مقالات است. مجلات در فرمت ساختاری فونت، اندازه نگارش کلمات، شیوه منبعدهی، ترتیب بخشها و شیوه حاشیهدرستکردن و کادر برای متن را تعیین میکنند. در فرمتبندی ساختاری است که مشخص میشود، مقدمه، چکیده، روششناسی و… چطور و با چه ترتیبی مطرح میشوند.
همچنین مطالعه کنید تأثیر ترجمه در نتیجه داوری مقالات
فرمت نوشتن مقاله چیست؟
برای اینکه بدانید فرمتبندی هر ژورنال چگونه است، باید به سایت آن مجله بروید و در بخش توضیحات آن که به معرفی چارچوبهای مجله میپردازد، از شکل و شیوه فرمتبندی آگاه شوید.
فرمتبندی را ببینید و یاد بگیرید و برای نوشتن ترتیب بخشهای مختلف مقاله، انتخاب فونت، حاشیهگذاری صفحات و خطوط، قراردادن جداول و شکلها، رفرنسدهی و تمام موارد دیگری که ساختار ارائه مجله را مشخص میکنند به کلید و اصول کار مسلط شوید.
فرمتبندی مقاله
به طوری کلی ساختار مقالات به شکل زیر است و بنا بر اینکه مقاله تحقیقاتی، پرژوهشی، مروری و … باشد، تفاوتی اندک در بخش های مختلف دارد.
عنوان در مقاله در واقع عبارتی است که نشان میدهد موضوع اثر درباره چه چیزی حرف میزند و باید کاملا صریح شفاف باشد.
اسامی نویسندگان
در این بخش باید نام و نام خانوادگی نویسندگان به همراه شغل و مدرک تحصیلیشان عنوان شود. در ضمن دانشگاه محل تحصیل و نویسندهای که مکاتبات با او انجام میشود در این بخش به همراه علامت ستاره مشخص میگردد.
چکیده
چکیده در فرمت نوشتن مقاله اهمیت زیادی دارد و در آن اشارهای به روند و فرایند تحقیق و نتایج به دست آمده میشود. تعداد واژههایی که در این بخش استفاده میکنید باید بسیار اندک باشد و در نهایت اختصار، مفاهیم موردنظر را قید کنید. در چکیده نباید بیش از 300 کلمه بنوسید. البته باید بررسی کنید که در ژورنال موردنظر چند واژه برای چکیده اعلام شده است.
کلمات کلیدی
در فرمت نوشتن مقاله تعداد کلمات کلیدی از 10 عدد تجاوز نمیکند و مشخص کننده محور اصلی مقاله است. در حقیقت، واژگانی هستند که به کمک آنها میتوانید شناخت و جستوجوی مقاله را برای رسیدن به یک موضوع خاص ساده شود.
مقدمه
در فرمت نوشتن مقاله در بخش مقدمه به معرفی موضوع پرداخته میشود و نگاهی به روش تحقیق و گردآوری اطلاعات هم دارد. اما در بخش مقدمه حرفی از نتایج به میان نمیآید.
بیان مساله
در بیان مسئله به شرح موضوع میپردازیم و ابعاد موضوعی برایتان مشخص میشود. در حقیقت در فرمت بندی مقاله در این بخش هدف مقاله به صورت صریح و شفاف بیان میشود.
مبانی نظری
در این بخش باید به مفاهیم اصلی و بنیادی پژوهش اشاره شود. معمولا استفاده از آثار و نوشتههای پژوهشگران دیگر در این قسمت رایج است. در حقیقت، بخش مبانی نظری از دانش موجود درباره موضوع تحقیق است.
فرضیه و پرسش
در فرمت بندی مقاله فرضیه و پرسش عباراتی احتمالی و موقتی هستند که در فرایند پژوهش و تحقیق صحت آنها را مشخص و پاسخهایی برایشان پیدا میکنیم.
روشها
در این بخش از فرمت بندی مقاله باید به روش ها و مواد به کار رفته شده در فرایند پژوهش پرداخته شود. مثلا بیان شود که از روشهای کیفی، کمی یا ترکیبی از این دو استفاده کردهاید. همچنین اطلاعاتی درباره روشهای نمونهگیری و جامعه آماری و … ارائه شود.
نتایج و بحث
در این قسمت از فرمت بندی مقاله باید درباره نتایج تحلیلی صحبت کنید و داده های بکار رفته در مقاله را بررسی کنید. نتایج را باید با صداقت و شفافیت ارائه دهید. همچنین میتوانید از جداول و نمودارهای مختلف کمک بگیرید و داده های تحلیلی را در این بخش بیاورید. در قسمت بحث که پس از قسمت نتایج میآید، درباره نتایج به دست آمده بحث کنید و به این موضوع بپردازید که آیا فرضیههای مطرح شده از سوی شما در بخش نتایج تایید شدهاند یا خیر.
نتیجه گیری
نتیجهگیری در واقع همان کلام آخر است که همه قسمت های مقاله را به هم پیوند میدهد. همچنین مشخص میسازد که چطور از یافتههایتان در عمل استفاده کنید.
منابع
در این بخش از فرمت بندی مقاله باید تمامی مراجع و منابع دست اولی را که برای نگارش و تحقیق مقاله استفاده کردهاید به طور کامل نام برده شوند. زمانی که منابع را نام میبرید ارزش کارتان بالا میرود و نشان میدهد که از هی اثر و مقاله دیگر سواستفاده نکردهاید.
توجه به نکات ضروری در مورد فرمت نوشتن مقاله
اگر مقاله پایه و اساس اثبات شده ای نداشته باشد و نوشته های شما صرفا بر اساس تصوارت و حدس و گمان شما باشد بیاعتبار میباشد. تمام بخش های مقاله را میبایست با استناد و اثتنبات بنویسید و برای همه بخش ها تحقیقات لازم و کافی انجام دهید.
از منابع علمی کمک بگیرید و رفرنسنویسی را فراموش نکنید بهتر است مقالاتی را که میخواهید از منابع آنها استفاده کنید جز منابع و مقالاتی باشند که در ژورنالهای معبتر ثبت رسمی شده اند.
در آن برای اثبات بیشتر تحقیقات از تصاویر, جداول و نمودار استفاده کنید که بهتر میتوانید از این طریق اطلاعات خود را اثبات کنید.
بخش های اصلی مقاله از جمله عنوان مقدمه و چیده که اولین بخش هایی هستند که داوران و مخاطبان مشاهده میکنند بهتر است با کیفیت بسیار بالا و با دقت بررسی و اصلاح شوند.