اخبار و اطلاعیه

آشنایی با تقسیم بندی انواع مقالات علمی

تقسیم بندی انواع مقالات علمی

چاپ مقالات علمی در مجلات مختلف و با توجه به تقسیم بندی انواع مقالات علمی از نکات مثبت در رزومه کاری و تحصیلی افراد به حساب می‌آید. در دنیای آکادمیک و رقابتی امروز، شما نیاز دارید تا نوشته‌های علمی خود را هرچه سریع‌تر به چاپ برسانید. با وجود اینکه تحقیقات علمی برای به انجام رسیدن به مدت زمان زیادی احتیاج دارند، این بدان معنی نیست که شما باید تا پایان نتیجه گیری تحقیق برای چاپ یک نوشته علمی که به پژوهش مد نظر نسبت داده شود، منتظر باشید.

مقالات و نوشته‌های علمی انواع گوناگونی دارند که تنها برخی از آنها برای به چاپ رسیدن به نتیجه تحقیقات اصلی وابسته هستند. اکثر مقالات بر پایه نتایج تحقیقات مقالات و کارهای علمی دیگر استوارند. قبل از تصمیم به چاپ مقاله بایستی ذهنیت واضحی نسبت به نوع آن داشته باشید. این امر شما را در انتخاب مسیر تحقیقات، یافتن مجله مرتبط با نوع کار خود و انتشار یافته‌ها، یاری می‌کند.

انتشارات‌های مختلفی که اقدام به انتشار مجله‌ها و مقاله‌های علمی می‌کنند، انواع مختلفی دارند. به عنوان مثال آزمایشات بالینی تنها برای تحقیقات پزشکی مثمرثمر خواهد بود، در حالی که در زمینه علوم اجتماعی تحقیقات و مطالعات تجربی رایج‌ترین روش انجام پژوهش‌های علمی است. باید در نظر داشته باشید که تمام مجلات همه انواع نوشته‌های علمی را پوشش نمی‌دهند. معمولاً انواع مجلات در راهنمای نویسندگان خود این موضوع را به طور شفاف بیان می‌کنند. در صورتی که مجله به خصوصی برای چاپ مقاله مد نظر شما باشد، بایستی قبل از اقدام به سابمیت مقاله انواع مقالات مورد پذیرش مجله را در وب‌سایت مربوط به آن مطالعه کنید. در ادامه به طور مختصر به چند نمونه از انواع مقالات علمی در تقسیم بندی انواع مقالات علمی اشاره خواهیم کرد با گروه گرامرلی همراه باشید.

چرا تقسیم‌بندی مقالات این همه اهمیت دارد؟

انجام کارهای علمی و پژوهشی از بزرگترین دغدغه‌های پژوهشگرانی است که علاوه بر رشد خود به رشد آینده علمی جامعه خود نیز می‌اندیشند.

از مهمترین کارهای علمی می‌توان به پایان نامه، کتاب، انواع مقاله علمی  و… اشاره کرد. اهمیت نوشتن پایان نامه و رساله دکترا در مقطع ارشد و دکترا

به حدی زیاد است که بسیاری از دانشجویان اقدام به تحصیل مجدد درمقطع دکترا و یا تحصیل مجدد در مقطع کارشناسی ارشد می‌کنند.

این کار باعث می‌شود تا حجم کارهای پژوهشی آنها افزایش یابد. حتی بسیاری از دانشجویان از مقطع کارشناسی، رشته‌هایی را انتخاب می‌کنند که پایان نامه داشته باشد. زیرا می‌توانند تبدیل پایان نامه به کتاب و یا استخراج مقاله از پایان نامه خود را برای داشتن کارهای علمی بیشتر انجام دهند.

اگر پژوهشگران بتوانند مقالات خود را در انواع مجلات علمی و معتبر به چاپ برسانند، یک رزومه قوی خواهند داشت؛ این رزومه قوی شانس آنها را برای استخدام در شرکت‌های معتبر و پذیرش در دانشگاه‌های خارج از کشور بالا می‌برد.

گاهی اوقات افراد زمان کمی برای قوی کردن رزومه خود در اختیار دارند، به همین دلیل باید در کمترین زمان ممکن مقاله خود را به چاپ برسانند. معمولاً انجام کارهای پژوهشی به زمان و انرژی زیادی نیاز دارد. به همین دلیل پروسه انجام آنها معمولاً بسیار طولانی بوده و دیر به نتیجه می‌رسند.

البته پژوهش‌هایی نیز وجود دارند که قبل از رسیدن به نتیجه پژوهش نیز می‌توانید آن را برای مجله ارسال و از مجله اکسپت بگیرید. همچنین پیش از اقدام به چاپ مقاله باید کمی در مورد پژوهش خود تحقیق و در آن زمینه تسلط کافی داشته باشید.

این روزها برای چاپ مقاله انتشارات گوناگونی وجود دارند. هرکدام از این انتشارات در زمینه‌های مختلف پژوهشی فعالیت می‌کنند. به همین دلیل پژوهشگران باید انتشاراتی را انتخاب کنند که متناسب با موضوع پژوهش آنها باشد. در ادامه با تقسیم بندی انواع مقالات علمی آشنا می‌شوید.

تقسیم بندی انواع مقالات علمی

ضرورت شناخت انواع مقالات علمی

همه افرادی که قصد انجام کارهای پژوهشی مانند مقاله را دارند، باید با تقسیم بندی انواع مقالات علمی آشنا شوند.

در حقیقت پژوهشگر باید درباره اجزای تشکیل دهنده مقاله علمی، مجله مورد نظر و…اطلاعات کاملی کسب کند. علاوه براین آشنایی با انواع پژوهش‌های علمی مانند انواع مقالات برای ارسال مقالات برای مجلات مختلف لازم و ضروری است.

هنگامی که درباره انواع مقاله و نوشتن آنها اطلاعات کاملی کسب می‌کنید، به راحتی قادر به انتخاب مناسب‌ترین مجله برای انتشار مقاله خود خواهید بود.

گرامرلي (Grammarly) يك پلتفرم آنلاين است كه با هدف رفع ايرادهاي گرامري و نگارشي و همچنين مبارزه با سرقت هاي علمي و ادبی در سال ٢٠٠٩ در كشور اوكراين توسط الكس شوچنكر و ماكس ليتوين تاسيس شد. برای خرید اکانت پریمیوم گرامرلی کلیک کنید.

تقسم بندی مقالات از لحاظ محتوای نگارشی

منظور از محتوای مقاله، ساختار نوشتاری مقاله می باشد. مقالات می توانند در نتیجه یک پژوهش نوین نوشته شود و یا ماحصل نوشته های دیگران با تحلیل جدیدی باشد. بر این اساس، مقالات به 6 گروه تقسیم می شوند.

  1. مقاله اصیل پژوهشي‌ original research articles: برگرفته‌ از تحقيقي‌ است‌ كه‌ به‌تازگي‌ پايان‌ يافته‌ و چون‌ متكي‌ بر يافته‌هاي‌ تحقيقاتي‌ است‌، گزارش‌ تحقيق‌ نيز به‌ آن‌ گفته‌ مي‌شود.
  2. مقاله تحليلي‌: مقاله‌اي‌ است‌ كه‌ مؤلف‌ با استفاده‌ از منابع‌ پژوهشي‌ پيشين‌، نظرية‌ خاصي‌ را در حوزة‌ كار خود مطرح‌ مي‌نمايد و می تواند نظريه‌هاي‌ قبلي‌ را گسترش‌ داده، آنها را با استفاده‌ از شواهد استحكام‌ بخشد و یا آنها را به‌شكل‌ ديگري‌ بيان‌ نموده، آنها را مورد تأمل‌ و ترديد قرار دهد.
  3. مقاله مروری review articles: به‌ تحليل‌ كلان‌ و ارزيابي‌ انتقادي‌ نوشته‌هايي‌ مي‌پردازد كه‌ قبلاً منتشر شده‌ است‌ و از طريق‌ مقوله‌بندي‌، يكپارچه‌سازي‌ و ارزشيابي‌ متون‌ منتشر شدة‌ پيشين‌، سير پيشرفت‌ پژوهش‌هاي‌ جاري‌ را در جهت‌ روشن‌ ساختن‌ مسئله‌اي‌ مشخص‌ دنبال‌ مي‌ نماید.
  4. گزارش موارد نادر case reports : گزارش یک مورد جدید و نادر پزشکی یا عوارض بسیار کمیاب می باشد.
  5. گزارش کوتاه brief research reports: بعضی از مجلات جهت تسریع در انتشار یافته هاي علمی و یا انتشار تعداد بیشتري از مقالات محققین، تعدادي از مقالات کوتاه پژوهشی را جهت چاپ می پذیرند.
  6. مقاله گردآوري: اين‌ نوع‌ مقاله‌ صرفاً به‌ گردآوري‌ و انعكاس‌ نقطه‌نظرهاي‌ مختلف‌ مندرج‌ در نوشته‌هاي‌ مرتبط‌ با موضوعي‌ خاص‌ مي‌پردازد و در واقع‌ كار تازه‌اي‌ را عرضه‌ نمي‌كند. تفاوت‌ آن‌ با مقاله‌ تحليلي‌ اين‌ است‌ كه‌ به‌ ارائه‌ نظريه‌ جديدي‌ منتهي‌ نمي‌شود و به‌ سنجش‌ و ارزيابي‌ كليه‌ آثار قبلي‌ نمي‌پردازد.

تقسیم بندی مقالات از لحاظ محل انتشار آن

  1. مقاله کنفرانسی: این نوع از مقالات در کنگره ها، کنفرانس ها و یا همایش ها به صورت پوستر و یا سخنرانی ارائه می شوند. برخی از این گرده همایی ها، از میان مقالات ارسالی، بهترین ها را انتخاب و در مجلات علمی به چاپ می رسانند.
  2. مقاله ژورنالی: این نوع مقالات با هدف چاپ در مجلات و نشریات علمی معتبر ISI,ISC,SCOPUS و یا نشریات علمی پژوهشی نگارش وبرای داوری به مجلات ارسال می شوند. در مقایسه با مقالات کنفرانسی، نگارش این نوع مقالات به دقت بیشتری نیاز دارد و اینکه اعتیار بالاتری از آنها دارند.

تقسیم بندی انواع مقالات علمی

تقسیم بندی مقالات از لحاظ دسترسی

دسترسی آزاد یا عدم دسترسی آزاد به مقالات، به نوع مجله بستگی  دارد. اینکه مجله برای چاپیک مقاله، از مولفین آن مقاله هزینه دریافت کند یا نه، دسترسی مقاله را تعیین می کند. Open access یا close access بودن مجلات هیچ ارتباطی به ISI بودن یا نبودن آنها ندارد. ممکن است مجله ای ISI باشد اما دسترسی آزاد به مقالات آن امکان پذیر نباشد.

  1. مقاله Open access : مقالات دسترسی آزاد، مقالاتی هستند که ناشر مجله، بابت چاپ مقاله از نویسنده یا مولف مقاله هزینه دریافت می کند اما در مقابل دسترسی این مقالات برای خوانندگان آزاد خواهد بود و برای دانلود فایل مقاله هیچ محدودیتی وجود نخواهد داشت.
  2. مقاله close access: این نوع مقالات بصورت رایگان در مجلات چاپ می شوند،  ناش مجله از نویسنده هزینه ای دریافت نمی کند. اما خوانندگان مقاله فوق، برای دریافت فایل مقاله لازم است تا هزینه پرداخت کنند. در اصطلاح به این نوع مقالات، مقالات پولی گفته می شود.

تقسیم بندی مقالات از لحاظ نوع مجله چاپ شده در آن

  1. مقالات ISI : این نوع مقالات به دلیل چاپ در مجلات معتبری که در سایت تامسون رویترز نمایه می شوند، به این نام گفته می شوند. مجلات ISI از لحاظ داشتن ضریب تاثیر بر دو نوع ISI Listed و JCR تقسیم می شوند. مجلات JCR دارای ضریب تاثیر هستند و معتبرترین مجلات جهان هستند. مجلات ISI Listed فاقد ضریب تاثیر هستند.
  2. مقاله ISC این نوع مقالات در مجلات نمایه شده در پایگاه استنادی علوم جهان اسلام، به این نام نامیده می شوند. این پایگاه اطلاعاتی در ایران واقع شده است. اعتبار علمی مقالات چاپ شده در ISC به دلیل پایه گذاری معیارهای علم سنجی بر اساس قوانین علمی با مقالات ISI برابری می کند.
  3. مقاله SCOPUS : این نوع مقالات در نشریات تحت پوشش موسسه الزیویر چاپ می شوند که موسس آن کشور هلند می باشد. این پایگاه بین رشته‌ای است و دامنه مطالب تحت پوشش این مجموعه شامل رشته های فنی Technical، پزشکی Medical، علوم اجتماعی Social Sciences، دبیات iterature، هنر Art و علوم انسانی Humanities می باشد.
  4. مقاله Pubmed/Medlin : پابمد موتور جستجوی تحت وب رایگان است که دسترسی به چندین پایگاه داده اصلی در گستره وسیعی از رشته های علوم پزشکی و زیست شناسی را فراهم می کند. اصلی ترین پایگاه داده پاب‌مِد، مدلاین نام دارد که مهمترین و معروفترین پایگاه داده اطلاعات کتاب‌شناختی مقالات زیست-پزشکی است و به همین دلیل در برخی موارد دو واژه پاب‌مِد و مدلاین به جای یکدیگر بکار میروند.