اخبار و اطلاعیه

نکات مهم در نوشتن مقدمه مقاله

نوشتن مقدمه مقاله

نوشتن مقدمه مقاله، یکی از اصول اولیه و پایه ای در مقاله نویسی است. مقدمه مقاله نقش مهمی در تصمیم داوران برای پذیرش و یا رد مقاله را دارد. در حقیقت بسیاری از داوران با نگاه سریع به مقدمه در همان دقایق اولیه، تصمیم خود را برای ریجکت مقاله یا ادامه بررسی می گیرند.

بنابراین نوشتن مقدمه مقاله باید بسیار دقیق، جذاب و علمی باشد و در همان اول به این سوال جواب دهد که چرا این پژوهش انجام شده است؟ اگر به این سوال، جواب شایسته ای داده شود، به داور مقاله حس مثبت داده و ادامه بررسی را با انگیزه بیشتری انجام می دهد. برای نوشتن مقدمه مقاله خوب و تاثیرگذار، باید ساختار کلی مقدمه را دانسته و تلاش کنیم تا مقدمه مقاله را در یک ساختار استاندارد و قالب و فرمت محتوایی مناسب بنویسیم. برای بررسی بیشتر تا پایان مقاله با گروه گرامرلی امیرکبیر همراه باشید.

تعریف مقدمه (Introduction)

در واقع پاراگراف مقدمه به اولین سطرهای مقاله اطلاق می‌شود. بنابراین اولین چیزی که مخاطب می‌بیند؛ Introduction است. یک مقدمه خوب دو کار مهم انجام می‌دهد. اول به خواننده می‌گوید که قرار است در مقاله مورد نظر درباره چه چیزهایی صحبت شود؛ موضوع آن را مطرح و بینشی در خصوص نکات اصلی پژوهش در اختیار خوانندگان قرار می‌دهد. ثانیاً باعث ایجاد علاقه و انگیزه در مخاطب می‌شود تا به خواندن کل تحقیق ادامه دهد.

حجم مقدمه باید چقدر باشد؟

به ‌طور کلی قانون دقیقی در مورد طول و حجم پاراگراف مقدمه وجود ندارد. مقاله‌نویس‌های مجرب، طول Introduction را با طول کلی Paper متناسب می‌کنند. مثلا اگر قصد دارید تا از ساختارهای رایج نوشتن مقاله علمی – پژوهشی استفاده ‌کنید، باید به شروعی مختصر دقت داشته باشید و آن را در یک پاراگراف واحد بیان نمایید. با این وجود هنگام نگارش تحقیقات طولانی‌تر، مثلاً 30 صفحه‌ای، مقدمه‌تان می‌تواند چند پاراگراف و حتی چند صفحه باشد. در هر صورت نمی‌توان یک چارچوب مشخص برای این موضوع تعیین کرد؛ اما طبق توصیه نویسندگان مجرب، پاراگراف‌های مقدمه باید بین 8 و 9 درصد از کل تعداد لغات مقاله باشد.

دقت به چیزهایی به نوشتن یک مقدمه خوب منجر می‌شود؟

یک مقدمه قدرتمند و کارآمد با رعایت الزامات زیر می‌تواند مخاطب را با خود همراه کند:

  • با داشتن یک مطلب تأثیرگذار در شروع پاراگراف، باید توجه خواننده را جلب نماید.
  • باید اطلاعات زمینه‌ای درباره موضوع ارائه کند.
  • نکات و ادعاهای اصلی پژوهش که قرار است مورد بحث قرار گیرد را باید مطرح نماید.
  • باید تمام اطلاعات لازم در خصوص بازه زمانی، شخصیت‌ها، بستر داستان و غیره را بازگو کند.
  • پایان مقدمه به بیان واضح هدف تحقیق نیاز دارد تا ایده اصلی کار بهتر منعکس شود.

نوشتن مقدمه مقاله

بخش های مهم در نوشتن مقدمه مقاله

بخش اول مقدمه مقاله: تعریف دقیق موضوع و بیان اهمیت آن

اشتباه رایج در بسیاری از مقالات علمی این است که در پاراگراف اول موارد کلی را می گویند. بیان واضحات علمی در این بخش جایی ندارد. در نظر داشته باشید، مقاله شما توسط داوران با تجربه و متخصص در رشته شما داوری می شود. پس بیان های کلی و تلاش برای توضیح مطالب علمی ثابت شده، نه تنها تاثیر مثبت نداشته، بلکه کسل کننده و سبب کاهش انگیزه داور برای ادامه مطلب می شود. پس چه بایدکرد؟

بدون مقدمه چینی و بدون حاشیه نویسی، مستقیم موضوع را دقیق تعریف کنید. به صورت کاملا مشخص اهمیت موضوع را بیان کنید. با این کار ذهن داور و خواننده را درگیر مقاله می کنید. نظرش را جلب می کنید و او را به ادامه خواندن تشویق می کنید. این اولین گام برای جلب نظر داور است. بهتر است این بخش از مقدمه در یک پاراگرف جمع گردد. البته گاهی اوقات، خصوصا در مقالات بین رشته ای، این بخش در دو پاراگراف نوشته می شود. زمان این بخش از مقاله، معمولا زمان حال است.

بخش دوم مقدمه مقاله: ارایه پیشینه پژوهش

قبل از نوشتن این بخش باید، تمامی مقالات، کتابها و گزارش های علمی مرتبط به موضوع را بخوانید. همچنین باید آنها را در راستای موضوع مقاله جمع بندی کنید. برای نگارش پیشینه تحقیق بهتر است، موضوع مقاله را به چند موضوع کوچکتر (زیر موضوع) تقسیم کنید. برای هر یک از این موضوع های کوچکتر یک یا دو پاراگراف بنویسید. بنابراین، اگر شما پنج زیر موضوع داشته باشید، در نهایت پنج تا ده پاراگراف خواهید داشت. دقت کنید که نحوه قرار گرفتن این پاراگراف ها پشت سرهم باید یک روند منطقی و اصولی را طی نماید. بهتر است پاراگراف ها از موضوعات کلی تر شروع و گام به گام به موضوعات جزیی ختم شوند. در این بخش تلاش کنید به داور مقاله، اثبات کنید که شما، قبل از پژوهش، تمامی پژوهش های قبلی را مطالعه کرده و در نکات قوت و ضعف آنها را بررسی کرده اید.

منابع قدیمی را فراموش نکنید

بر خلاف تصور برخی از دانشجویان، نباید فقط منابع و مقاله های جدید را در نظر گرفت. باید به یک جمله دقیق و علمی بگویید که شما از تاریخچه این موضوع کاملا آگاه می باشید و مقالات چاپ شده تا به امروز را کاملا بررسی کرده اید. به عنوان مثال می توانید، بگویید که: اگرچه مطالعات زیادی در این موضوع کلی انجام شده (رفرنس های زیادی را از قدیم به جدید قید کنید) ولی تا به امروز مطالعات بسیار اندکی در این ریز موضوع انجام گرفته است (رفرنس قید کنید).

به نحوه بیان هدف در این بخش مقاله دقت شود

هدف کلی این بخش از مقاله، این است که ضمن مرور فنی و سیستماتیک پژوهش های قبلی داشته باشیم. داوران مجله و خواننده مقاله را به این جمع بندی برسانیم که، اگرچه تحقیقاتی قبلا در این موضوع انجام شده، اما هنوز موضوعاتی بسیار مهمی برای ادامه پژوهش در این زمینه وجود دارد. شما در این پژوهش و مقاله، به این موضاعاتی پرداخته اید که مهم هستند ولی تاکنون کمتر مورد توجه و مطالعه قرار گرفته اند. بنابراین چاپ و انتشار نتایج بدست آمده می تواند کمک ارزشمندی به توسعه علم و حل مشکلات موجود نماید.

ترنتین (Turnitin/Ithenticate) یکی از بهترین و معتبرترین سایت های بررسی سرقت ادبی و علمی و بررسی مشابهت متنی در جهان می­ باشد. تقریباً همه مراکز علمی و مجلات معتبر دنیا، با استفاده از این ابزار، مقالات و متون علمی را بررسی و به لحاظ مشابهت امتیازگذاری می کنند.

 بخش سوم مقدمه مقاله: بیان اهداف پژوهش

در این بخش مهمترین اهداف پژوهش به صورت کاملا دقیق و گویا بیان می شود. دقت کنید، اهداف نباید کلی و خارج از دسترس باشند. گاهی اوقات در زمان نوشتن پروپوزال اهدافی وجود دارد که بعد از انجام پژوهش به آنها نرسیده ایم. در این حالت، اهداف باید متناسب با نتایج بدست آمده، بازنویسی شوند. معمولا این اهداف در یک پاراگراف بیان می شوند.

بخش چهارم مقدمه مقاله: پیامد های آتی پژوهش

در این بخش از مقدمه به مهمترین پیامدهای آتی پژوهش اشاره می شود. این بخش در واقع به نوعی تکمیل کننده برای سه بخش قبلی است. اگر چه همانند سه بخش قبلی، الزامی نیست، اما وجود آن نوعی تاکید بر مهم بودن پژوهش و کاربردی بودن آن است.

نوشتن مقدمه مقاله

نکات مهم و اساسی در نوشتن مقدمه مقاله

برای نوشتن یک مقدمه‌ی قوی، جلب توجه مخاطب و تشویق آن‌ها به مطالعه‌ی کل مقاله، باید به چند نکته توجه کنید. در اینجا این نکات را برای شما شرح خواهیم داد:

۱- مقدمه کوتاه باشد

یک مقدمه‌ی طولانی مخاطب را از خواندن مقاله منصرف می‌کند و اثرگذاری آن را کاهش می‌دهد. رئوس مطالب را از قبل مشخص کنید، و صرفاً به همان‌ها بپردازید. ساختار مقاله باید متناسب با رئوس مطالب باشد.

۲- مسئله را تعریف کنید

مقدمه مقاله به طور منطقی باید به سوال پژوهش، تبیین تز یا تشریح فرضیات ختم شود. خواننده، در پایان مقدمه، باید دقیقاً بداند با نوشتن این مقاله قرار است به چه چیزی دست یابید. به علاوه، در بخش نتیجه‌گیری و بحث، قرار است مجدداً به مقدمه ارجاع دهید و اگر مسئله‌ی پژوهش را به روشنی بیان کرده باشید ارجاع به مقدمه ساده‌تر است.

۳- سازماندهی

هنگام نگارش مقاله، ممکن است احساس کنید جریان مقاله، نسبت به آنچه در نظر داشته‌اید، مسیر متفاوتی را پیش گرفته است. در این حالت، با جریان مقاله همراه شوید، اما باید مطئمن شوید که مقدمه‌ی این مقاله متناسب با جریان مقاله نوشته شده باشد. برخی افراد، ابتدا رئوس مطالب را تعیین می‌کنند، و در پایان فرایند، مقدمه را می‌نویسند. اگر با این روش راحت‌ترید، همین روند را پیش بگیرید.