در مجلات معتبر علمی، مقالات دریافت شده ابتدا از لحاظ سرقت ادبی بررسی شده و در صورت وجود سرقت ادبی ریجکت می شوند. برای اینکه بدانید چه میزان از نوشتهتان مشمول سرقت ادبی میشود، نرمافزارهایی مانند iThenticate وجود دارند که شما را در کاهش پلاجیاریسم مقاله یاری میکنند. برای بررسی بیشتر با گروه گرامرلی امیرکبیر همراه باشید.
سرقت ادبی (Plagiarism) چیست؟
به استفاده از کلمات یا ایدههای دیگران بدون کسب اجازه و اطلاع از نویسنده، بهطوریکه آنها را بانام خود منتشر کنید سرقت ادبی یا پلاگریسم گفته میشود. سرقت ادبی نوعی سرقت فکری است و به تشابهات ادبی گفته میشود که در دیگر مقالات وجود داشته باشد. وجود یک جمله تکراری هرچند بسیار کوتاه در متن یک مقاله باعث میشود که سرقت ادبی حساب شود و عموماً مقالاتی که دارای چند درصد از تشابهات باشند مشمول سرقت ادبی می شوند و در مجلات معتبر چاپ نخواهند شد.
Plagiarism زمانی رخ میدهد که شما به هر دلیلی، حتی فراموشی، این اطلاعات را در مقاله خود وارد کنید که این کار از لحاظ فرهنگی و علمی کار بسیار اشتباهی است. بر همین اساس مقالاتی که دارای سرقت ادبی باشند حتماً ریجکت خواهند شد و نویسنده مقاله نیز اعتبار قبلی را نخواهد داشت.سرقت ادبی ارزش پژوهش را بسیار کاهش میدهد. چنین کاری بهعنوان لکهای در کارنامه فرد بهحساب میآید. همچنین تکرار چنین اقداماتی از طرف افراد مختلف میتواند اعتبار یک مرکز یا دانشگاه و درصورتیکه زیاد باشد حتی اعتبار پژوهشی یک کشور را تخریب و خدشهدار نماید.
اهمیت جلوگیری از پلاجریسم
جدا از اینکه پلاجریزم کاری غیراخلاقی است، نویسنده ای که مرتکب پلاجریسم می شود به امید اینکه بتواند از آن محتوا در کارش استفاده کند و اعتباری کسب کند اینکار را انجام می دهد. چه اینکار برای ارائه یک تحقیق کلاسی باشد یا نویسنده ای باشید که بخواهید کتابتان را چاپ کنید، سرقت ادبی می تواند خسارت جبران ناپذیری برایتان به همراه داشته باشد.
به عنوان یک نویسنده، رفع سرقت ادبی مقاله موضوع بسیار مهمی است که نباید نادیده گرفته شود زیرا اعتبار و آبروی شما را به خطر می اندازد. جدا از اینکه آبرویتان جلوی اساتید و مربیان می رود ممکن است به آینده شغلی شما نیز لطمه وارد کند. اگر هنوز دانشجو هستید، پلاجریسم حتی ممکن است باعث اخراج شما از دانشگاه شود.
علاوه بر همه این موارد، اعتبار خالق اصلی اثر را نیز خدشه دار می سازد و سودی که از نوشتن اثرش بدست می آورده را کاهش می شد. اگر صاحب اثر بخواهد از طریق قانونی از شما شکایت کند ممکن است بیشتر از اینها به دردسر بیفتید.
انواع سرقت ادبی
اگر با انواع سرقت ادبی و ابعاد مختلف آن آشنا شوید و آگاهی کامل در این حوزه داشته باشید، امکان اتهام به مقاله شما بسیار کاهش می یابد. در ذیل به انواع سرقت ادبی اشاره میکنیم:
سرقت ادبی مستقیم: ارائه تمام یا بخشی از کار و ایده دیگران عینا در مقاله خود.
سرقت ادبی از خود: ارائه چندباره مقالات خود به ژورنالهای گوناگون و یا ارائه مطالبی از مقالات پیشین خود در مقاله جدید بدون ارجاع دهی صحیح.
سفارش نگارش مقاله به دیگران: اگر شما خودتان اثر خود را ننوشته باشید و از دیگران بخواهید تا برای شما این کار را انجام دهند و به نام خود ثبت کنید نیز دچار سرقت ادبی شده اید.
عدم ذکر منابع و مراجع: اگر شما در استفاده از دستاورد دیگران رفرنس دهی و پارافریز را بخوبی رعایت کنید، این کار نه تنها سرقت ادبی نیست بلکه بسیار هم کار رایجی میباشد ولی در غیر اینصورت دچار سرقت ادبی خواهید شد.
بهترین روش رفع و کاهش پلاجیاریسم مقاله چیست؟
آشنایی با روشهای رفع پلاجیاریسم میتواند منجر به دریافت امتیازی خوب از برنامه آیتنتیکیت شود. این برنامه، هر مقاله و محتوایی را با مقایسه با منابع دیگر بررسی میکند. در ادامه به روشهایی برای رفع پلاژیاریسم اشاره شده است. به کمک این روشها، رفع سرقت ادبی میسر میشود:
پارافریز مقاله با بازنویسی آن از روش هاش کاهش پلاجیاریسم
اگر مطلبی مرتبط با موضوع مقالهای که نگارش خواهید کرد در اختیار دارید باید سعی کنید که ابتدا آن را کاملا درک کنید و بعد با عبارات و زبان مخصوص به خودتان از محتوای مربوطه استفاده نمایید. رونوشت از بیش از دو کلمه از یک مطلب جایز نیست و شما را در معرض اتهام به سرقت ادبی یا Plagiarism قرار میدهد.
در صورتی که به رونوشت از بیش از دو واژه نیاز دارید باید از نقلقول استفاده کنید و در مسیر نقل قول آوردن در مقاله خود هم باید اصول این کار را رعایت کنید.
کاهش پلاجیاریسم با ذکر منابع و مآخذ
یکی از بهترین روشها برای رفع مشابهت مقاله، پیگیری دقیق و اجرای فرمت و شکلی است که برای نوشتن از شما خواسته شده است. فرقی نمیکند، فرمت MLA است یا شیکاگو، APA یا… . شما باید فرمت درخواستی از سوی موسسه علمی و آموزشی را به خوبی رعایت کنید.
در روش ذکر منابع و مأخذ، لازم است تا نام نویسنده یا نویسندگان، تاریخ انتشار و جزئیات مشابه دیگر نوشته شود. این روش بسیار ساده است. پس طی آن باید براساس دستورات و قوانین موسسه و دانشگاهی که قرار است، مقالهتان در آن به چاپ برسد، اقدام به معرفی منابع و مآخذ خارجی و به کار رفته در مقالهتان کنید.
استفاده از نقلقول
استفاده از نقلقول در نوشتن هم یکی از روشهای کاهش پلاجیاریسم است. اما یادتان باشد که موسسات علمی و ناشران معروف از بیش از ۴۰ کلمه در نقلقولها استقبال نمیکنند. پس اگر لازم باشد که بیشتر از این مقدار، نقل قول در جملاتتان به کار برده شود باید از تکنیک پارافریز یا بازنویسی بهره ببرید و نقلقولها را با بازنویسی مقاله در این بخشها استفاده کنید.
این کار یعنی بازنویسی مقاله با استفاده از عبارات و واژههای خود در بیان نقل قول فردی دیگر کمی زمانبر است اما شما را از اینکه در معرض عواقب سرقت ادبی قرار بدهد به شدت نجات میدهد.
کاهش پلاجیاریسم با نقلقول با ذکر منابع و مأخذ
این روش از رفع مشابهت مقاله با پارافریز کردن متفاوت است زیرا در آن شماره پاراگرافها یا شماره صفحه نقلقولها هم از منابع اصلیشان در مقالهتان قرار میگیرد.
ذکر منابع و مآخذ پروژههای قبلی خود
اگر میخواهید مطالب قبلی خودتان در مقالات و پروژههای دیگرتان را در مقاله بعدی استفاده کنید هم نیاز به ارائه و ذکر منابع وجود دارد. شاید عجیب به نظر برسد اما آوردن مطالب پروژه قبلی خود در یک مقاله تازه مصداق سرقت ادبی یا پلاجیاریسم از خود که یکی از انواع سرقت ادبی است محسوب می گردد. برای رفع سرقت ادبی به این سبک هم نیاز به ذکر منابع وجود دارد.
ارجاع دادن
یکی دیگر از روشهای مناسب برای رفع پلیجریزم یا پلاژیاریسم هم استفاده از روش ارجاع دادن است.
در اینجا هم باید در انتهای مقاله خود از منبعی یاد کنید که از آن در مقالهتان بهره بردهاید. حال یا باید بخش مورد استفاده از منبعی دیگر را به طور کامل در انتهای مقاله قرار دهید یا ارجاعات به آن را ذکر کنید.
در اینجا هم برای ارجاع دادن به منبع باید از فرمت و شکل درخواستی موسسهای که قرار است، مقالهتان را منتشر کند به طور کامل پیروی نمایید و مثلا بخشهای مختلفی نظیر نام نویسنده یا نویسندههای منبع، انتشارات و موسسهای که آن را منتشر کرده است، عنوان مقاله و تاریخ نشر را براساس اصول معرفی کنید.
روشهای جلوگیری از سرقت ادبی
در مبحث سرقت علمی، تنها تشخیص کافی نیست بعدازاینکه تشخیص داده شد باید اقدام به رفع این تشابهات شود و مطالب تکراری جایگزین با مطالب ناب و جدید شود. با به کار بستن چند نکته ساده مثل قرض نگرفتن جملات و تفسیرهای دیگران در نتایج ها و نوشته خود میتوان از سرقت ادبی به میزان چشمگیری جلوگیری کرد. اما وقتی کارتان حجیم شود، پیدا کردن آنکه فلان جمله از کدام منبع به دست آمده مثل پیدا کردن سوزن در انبار کاه هست.
مؤسسات، مجلات و سازمانهای فعال در حوزههای علمی و ادبی برای پیشگیری از سرقت ادبی اقداماتی انجام میدهند و راهکارهایی پیادهسازی میکنند که این اقدامات تا حدودی مؤثر بودهاند. ازجمله راهکارهای ممانعت از سرقت ادبی میتوان به استفاده از سایتها و نرمافزارهای تشخیص سرقت ادبی و پی بردن به میزان تشابه متنی اشاره کرد. توجه داشته باشید این ابزارها از سوی مجلات مورداستفاده قرار میگیرند و اگر ابزارهای شناسایی بتوانند سرقت علمی را تشخیص دهند از پذیرش مقالات ممانعت به عمل خواهد آمد؛ بنابراین پیشنهاد ما ابتدا استفاده از سایت ها و نرمافزارهای مشابهت یاب و سپس انجام پارافریز و بازنویسی تخصصی متن با روشها و تکنیکهای حرفهای است.
نرمافزارهای تشخیص سرقت ادبی
امروزه نرمافزارهای قدرتمندی وجود دارند که میتوانند به محقق این اطمینان را بدهند که متن خود را ازنظر اصالت آن، بهراحتی و در عرض چند دقیقه کنترل کند و مشکلات رایج در خصوص محتوا را که به سرقت علمی احتمالی و ناخواسته مربوط میشود خیلی آسان و سریع تشخیص داده و برطرف کنند. نرمافزارهای شناسایی سرقت ادبی از سیستم بزرگ و حجیمی از بانکهای اطلاعاتی تشکیلشده است که در فواصل بسیار کوتاه به حجم آنها افزوده میشود و با الگوریتمهای مشخصی منابع مورد بررسی را با منابع نمایه شده و تثبیتشده قبلی مورد مقایسه و تحلیل قرار میدهند.
نحوۀ عملکرد نرمافزارهای کشف سرقت علمی تقریباً چیزی مشابه موتورهای جستجو است یعنی دارای پایگاه داده، نمایه و… است. نرمافزارهای تشخیص سرقت علمی تا حد زیادی توانایی کشف مواردی که دقیقاً کپی و چسبانده شده باشند را دارند. در موارد بازنویسی، نقل به مضمون، ترجمه و سرقت ایده نیز با استفاده از فناوریهای نوینی مانند هوش مصنوعی اقدامات قابلتوجهی انجامشده است. از جمله این نرمافزارها میتوان به Plagiarism Checker، iThenticate، Unicheck، PlagScan و Dupli Checker اشاره کرد.
نرم افزار iThenticate
یکی از بهترین نرمافزارهایی که در حوزه شناسایی سرقت ادبی وجود دارد، نرمافزار iThenticate است. این نرمافزار دارای پایگاه دادهای بسیار قوی است و در آن مقالات متعدد و معتبری وجود دارد که در ژورنالهای معروف به چاپ رسیدهاند. این نرمافزار میتواند در حالت آنلاین هم فعالیت کند و با جستوجو میان منابعی که در سطح اینترنت وجود دارد، بهدقت و با اطمینان به شما اعلام کند که کدام بخشهای مقاله و محتوایتان تکراری است.
iThenticate، مانند سایر نرم افزارهای بررسی سرقت علمی، قابل نصب بر روی رایانه نیست. برای استفاده از آن باید به سایت وارد شوید و یکی از پلن های آن را خریداری کنید. استفاده از نرم افزار iThenticate تنها بصورت آنلاین امکان پذیر است.سیاست اصلی تولید کننده نرم افزار iThenticate، ارائه خدمات به ناشران، سازمان ها، دانشگاه ها و موسسات به صورت اشتراک سازمانی است. بنابراین خریداری اشتراک این نرم افزار بررسی سرقت علمی بصورت تکی بسیار گران است.
کاهش پلاجیاریسم مقاله با نرم افزار iThenticate
کاهش پلاجیاریسم – نرم افزار iThenticate نرم افزاری است که مورد استفاده سردبیران و ناشرین مطرح بینالمللی می باشد و با امکان بررسی کلمه به کلمه و تشخیص سرقت ادبی با دقت و حساسیت بالا در زبانهای مختلف مانند انگلیسی، فرانسوی، آلمانی، روسی، اسپانیایی و… معتبر ترین نرم افزار تشخیص و بررسی سرقت ادبی است.
گزارش دقیق تشابه متنی و هایلایت قسمتهای کپی شده به همراه لینک منبع در قالب یک فایل PDF، پشتیبانی از فرمت فایلهای مختلف مانند PDF, Text, Excel, Word… و تشخیص خودکار شیوه ارجاع دهی مانند Harvard, APA و حذف فوری فایلهای اسکن شده از جستجوگر پس از ارسال گزارش و ضمانت حریم خصوصی نویسنده از جمله مزایای استفاده از این نرم افزار قدرتمند می باشد.
زمانی که متن مقالهای به نرمافزار سپرده میشود، فرایند مقایسه متن با متون دیگری که در پایگاه داده غنی آن وجود دارند هم آغاز میگردد. جستوجوی شباهتها و مقایسه میان متن و مقالات دیگر هم در سطح پایگاه داده نرمافزار انجام میشود و هم در سطح اینترنت و پس از جستجو امکان تغییر بخشهای مشکوک پیش میآید یعنی آیتنتیکیت در سطحی وسیع اقدام به مقایسه هر مقاله با مقالات دیگر میکند تا شباهتها را شناسایی نماید و متوجه سرقت ادبی شود. البته استفاده از نرمافزار مذکور نیاز بهصرف هزینه دارد برای خرید اکانت به فروشگاه گرامرلی مراجعه کنید.