رد شدن مقاله همه خستگی طی مسیر نگارش مقاله را بر تنتان میگذارد. از نظر خودتان، همه تلاشتان را برای انجام پژوهشی اصولی و غنی کردهاید. اما دلایل ریجکت شدن مقاله چیست؟ در واقع، رد شدن مقاله میتواند علل گوناگونی داشته باشد، از خطاها کوچک گرفته تا تطبیق نداشتن موضوع مقاله با موضوعات مد نظر ژورنال! اگر دلایل موجود در پس رد شدن مقاله را بشناسید، میتوانید امکان رد شدن مقالهتان را به حداقل برسانید. در این مقاله، 10 دلیل ریجکت مقاله و راه های جلوگیری از آن را برایتان خواهیم گفت. با گروه گرامرلی امیرکبیر همراه باشید!
ریجکت شدن مقاله چیست؟
در حقیقت زمانی که شما مقالات خود را به ژورنالهای معتبر دنیا ارسال می کنید، اثر شما به دقت بسیار بالایی بررسی خواهد شد. بنابراین باید تمامی اصولی را رعایت کرده باشید تا از سوی داوران مجلات معتبر مورد قبول واقع شود.
در بین انتشارات معروف و معتبری مانند Springer و Elsevier جست و جویی کنید، میتوانید مقالات و محتواهایی را ببینیم که درباره رد شدن و ریجکت مقالات حرف میزنند. با مطالعه این مقالات و همچنین نظر اساتیدی که تجربه داوری مقالات را داشتهاند، به خوبی میتوانید متوجه دلایل عدم پذیرش مقالات شوید.
دلایل عمدهای که از سوی داوران برای رد مقالات مطرح شدهاند در موارد زیر خلاصه میشود:
- مشکلات فنی
- خسته کننده بودن مقاله
- غیرقابل درک بودن مقاله
- دور بودن از چشمانداز مجله
- ناقص بودن محتوای مقاله
- پرداختن به موضوع تکراری
- عدم هماهنگی در محتوا و سایر بخشها
- جاه طلبانه بودن تحقیقات
- عدم اهمیت بینالمللی
10 دلیل ریجکت مقاله و راه های جلوگیری از آن
مقالات به دلایلی مختلفی مانند سرقت علمی، ارسال همزمان به چند ژورنال، رعایت نکردن شیوهنامهها و دیگر موارد فنی رد میشوند. اگر این دلایل رد شدن مقاله را بشناسید، میتوانید احتمال آن را به حداقل برسانید. در ادامه، 10 دلیل ریجکت مقاله و راه های جلوگیری از آن مقاله را بهتفصیل برایتان خواهیم گفت.
مشکلات فنی از دلایل ریجکت مقاله و راه های جلوگیری از آن
در مشکلات فنی که میتواند دلیل مهمی برای ریجکت شدن باشد، میتوان به مشکل جدی و مهم سرقت ادبی اشاره نمود.
سرعت ادبی به معنای این است که محتوای مقاله قبلا در مقالات علمی دیگر بیان شده باشد. دنیای سرقت ادبی بسیار گوناگون است و به شکلهای مختلف میتوان آن را انجام داد. اگر به طور واضح متوجه سرقت ادبی نشده باشید ممکن است بدون اینکه نیت آن را داشته باشید، متهم شوید. پس قبل از ارسال مقاله بررسی سرقت ادبی یکی از مهمترین موضوع است. در این حالت است که باعث رفع سرقت ادبی مقاله می شود و از ریجکت شدن مقاله جلوگیری میکنید.
یکی از دلایلی که در مشکلات فنی میتواند سبب رد شدن مقاله شود، کمبود اطلاعات لازم در بخش های متنوع و یا قید نشدن برخی از موضوع و عناصر مهم مانند کلمات کلیدی، نمودارها و جداول است. در این صورت مقاله به سرعت ریجکت خواهد شد. پس دقت کنید که تمامی بخش ها را کامل و صحیح تضیح دهید و ساختار درست مقاله را رعایت نمایید.
وجود نقض در ترجمه نیز میتواند یکی از عوامل فنی در ریجکت مقاله باشد. زمانی که نویسنده به زبان انگلیسی مسلط نباشد و نتواند مقاله را به این زبان تبدیل کند، برای انتقال پیام به مخاطب دچار مشکل شده است. میدانیم که مقالات در ژورنالهای معروف به زبان انگلیسی چاپ می شود و باید سطح زبانی که در این مقالات به کار میرود بسیار پیشرفته باشد. در غیر این صورت شانس بسیار کمی در پذیرش مقاله خواهید داشت.
در صورتی که از دستورالعملها و قواعد برای آماده سازی مقاله در چارچوبها مجله استفاده نکنید، ریجکت مقاله قطعی است. پس توجه داشته باشید که تدوین و تنظیم مقاله بنا به چارچوبهای ژورنال مورد نظرتان باشد و قبل از ارسال بررسیهای لازم را به دقت انجام دهید.
یکی دیگر از دلایل ریجکت مقاله قدیمی یا ناقص بودن منابع و ارجاعات است. همچنین اگر ارجاعات و استناددهی به آثار قبلی خودتان انجام شود، میتواند ضعفی برای مقاله باشد و درصد ریجکت شدن را افزایش می دهد.
خستهکننده بودن مقاله
یکی از دلایلی که باعث پذیرش مقاله در جامعه علمی می شود، دست گذاشتن روی موضوعات مهم و محبوب است. در صورتی که عنوان و موضوعی مهم و جذاب برای مقاله پیدا نکنید، مخاطبی هم نخواهید داشت و همین امر سبب ریجکت مقالهتان خواهد شد. همچنین اگر به موضوعات حاشیهای و کم اهمیت رشته علمیتان بپردازید، شانس پذیرش شما در ژورنالهای معتبر کاهش پیدا خواهد کرد.
غیرقابل درک بودن مقاله
مقالات که غیرقابل درک باشند از سمت ژورنالها ریجکت خواهند شد. قابل درک نبودن یعنی چه؟ زمانی که ترجمه مقاله به درستی انجام نشده باشد، نمیتوان ساختار درستی از شکلها و جداول مشاهده کرد و مخاطب توانایی درک آن را نخواهد داشت. بنابراین، مجلات هم تلاشی برای درک پیام و ساختار مقاله به خرج نمی دهد و میلی به بررسی آن هم ندارند، در نهایت مقاله به راحتی ریجکت خواهد شد.
نگنجیدن موضوع مقاله در دامنه کاری ژورنال و اهداف آن
اگر موضوع مقالهتان ارتباطی با حیطه پژوهشی ژورنال نداشته باشد، احتمالاً، پذیرفته نخواهد شد. هنگام انتخاب ژورنال برای ارسال مقاله، حتما اهداف و حیطخه کاری آن را بخوانید تا دستتان بیاید ژورنال به دنبال چه نوع مقالاتی است. یکی از مهمترین دلایل پذیرش نشدن مقاله این است مقاله را برای ژورنال اشتباهی فرستادهاید. به همین سادگی! بنابراین انتخاب ژورنال مناسب میتواند احتمال رد شدن ژورنال را کاهش دهد.
کماهمیت بودن موضوع پژوهش
اگر موضوع انتخابیتان کماهمیت باشد، طبیعتاً، عوامل و خوانندگان ژورنال نیز علاقهای به آن نشان نخواهند داد. در نتیجه، احتمال رد شدن آن افزایش خواهد یافت. بهعلاوه، یافتههای کماهمیت هیچ سودی در پیشبرد علم نخواهند داشت و بالطبع، رد خواهد شد. بنابراین، سعی کنید به دنبال موضوعات مهم باشید.
بلندپروازی بیش از حد محقق
اگر نویسندگان بیش از حد بلندپرواز باشند، ممکن است تفسیر نتایج دشوار باشد یا حتی نتایج اشکال داشته باشند. در این موارد، بهتر است کار را به مجموعهای از پروژههای پژوهشی کوچکتر تقسیم کنید. به عبارت دیگر، به دنبال انجام پژوهشهای عجیب و غریب و دشوار نباشید، بلکه به دنبال انجام پژوهشی باشید که از عهدهاش برمیآیید.
واضح نبودن فرضیهها از دلایل ریجکت مقاله
ممکن است پرسش پژوهش مبهم باشد، به خوبی مدون نشده باشد یا ربطی به حوزه پژوهش نداشته باشد. مرور مفصل و جامع پیشینه پژوهش میتواند در مشخص کردن فرضیه یا پرسش پژوهشی، کمکتان کند.
ناقص بودن محتوا از دلایل ریجکت مقاله
ممکن است مشاهداتی در مقاله ذکر شده باشد، اما مقاله یک پژوهش کامل نباشد. همچنین ممکن است نویسندگان آثار مهم دیگر در آن حوزه را نادیده گرفته باشد. بنابراین، باید به کامل بودن کار فکر کنید و پژوهشی کامل و جامع را ارائه دهید.
وجود نقص و مشکل در تحلیل دادهها
در مطالعات پژوهشی معتبر باید دادههایی را ارائه داد که روی آنها کار شده و در روند مطالعاتشان به نتایج درستی رسیده باشند. در صورتی که از داده های درستی استفاده نشده باشد و روشهای آماری به کار رفته صحیح انتخاب نشده باشند، مقاله ارزش و اعتبار نخواهد داشت وبه سرعت از سوی مجله رد خواهد شد.
پرداختن به موضوع تکراری از دلایل ریجکت مقاله
در صورتی که موضوع مقاله تکراری باشد و قبلا به دفعات آثار دیگری درباره آن وجود داشته باشد، مجله دیگر نیازی به چاپ آن ندارد و از سوی مجله ریجکت می شود. بهتر است بدانید مقالهای که انشعابات تکراری از مقالهای دیگر است، ارزشی نخواهد داشت. برخی از افراد برای اینکه تعداد مقالات علمیشان را بالا ببرند، سعی میکنند تا از یک پژوهش چندین مقاله استخراج کنند. مشخص است که این عمل چندان حرفهای و ارزشمند نیست و مطمعنا از سوی سردبیران و داوران ژورنالهای بین المللی مورد استقبال قرار نخواهند گرفت.
مسائل زبانی، نوشتاری و املایی از دلایل ریجکت مقاله
کیفیت زبان، ساختار مقاله و تمام جدولها و شکلهای آن باید به اندازه کافی خوب باشند تا آن مقاله ارزیابی شود. اگر این طور نباشد، مقاله رد خواهد شد. فکر خوبی است که قبل از ارسال مقالهتان از دیگران بخواهید آن را بررسی کنند. دیگران ممکن است اشکالاتی را شکار کنند که از چشم خودتان دور مانده بوده است. اگر از مهارت خود در نوشتار انگلیسی مطمئن نیستید، میتوانید قبل از ارسال مقاله از خدمات ویرایش زبان انگلیسی استفاده کنید که توسط اغلب ناشران بینالمللی ارائه میشوند.