راهکار های تقویت مهارت نوشتن : اگر اعتماد به نفس لازم برای نوشتن یک متن خوب را ندارید و همیشه این کار را به دیگران میسپارید، این مقاله را از دست ندهید.
تقویت مهارت نوشتن به شما در هر زمینهای کمک میکند برای بررسی راهکاری های بهبود نوشتن و نویسندگی تا پایان مقاله با گرامرلی همراه باشید.
مروری بر 5 راهکار تقویت مهارت نوشتن
قبل از اینکه نکات اساسی تقویت مهارت نوشتن را معرفی و تشریح کنیم، نگاهی اجمالی به 5 مهارت اصلی در نوشتن، خالی از لطف نیست. بنابراین بیایید مرور کوتاهی بر این عوامل پنجگانه داشته باشیم.
1. تحقیق کنید!
قبل اینکه قلم به دست بگیرید، باید روی موضوع مدنظرتان اِشراف مناسبی پیدا کنید. نویسندگان حرفهای بهخوبی میدانند که تحقیق، لازمهی ارتقای مهارتهای نویسندگی و سنگ بنای خوب نوشتن است. علیرغم اینکه تحقیق دربارهی خودِ موضوع و کسب ایده و بینش درباره آن، مهمترین قسمت کار در این بخش است، اما درعینحال نباید از تحقیق درباره مخاطبان هدفتان غافل شوید. شناخت از مخاطبان هدف، بُعد جدیدی به آنچه مینویسید، اضافه میکند.
2. مانند یک معمار، برای متنتان ساختار ایجاد کنید!
ایجاد ساختار مناسب همانقدر که در بنای یک ساختمان اهمیت دارد، در نویسندگی نیز لازمهای مهم محسوب میشود. یکی از بهترین روشها برای ایجاد ساختار، شروع کار با ترسیم یک شمای کلی است. در اینجا ابتدا باید ایدههایتان را درباره ساختار متن، پیدا و پیاده کنید و در مرحلهی آخر، اِعمال تغییرات لازم را تا رسیدن به مناسبترین ساختار ممکن در دستور کار قرار دهید.
3. قواعد نگارشی را رعایت کنید!
تقویت مهارت های نویسندگی، بدون تسلط کافی بر قواعد نگارش، امری غیرممکن است؛ مگر اینکه بخواهید درست همانطور که صحبت میکنید، بنویسید! یک متن شستهرفته، آشنایی با دستور زبان فارسی و مهارت در استفاده درست از قواعد آن را میطلبد. این امر مستلزم یادگیری درستنویسی، بهکارگیری صحیح کلمات ربط و انتخاب علائم نگارشی مناسب است.
4. خوانایی منحصربهفرد ایجاد کنید!
همه نویسندگان درنهایت، سبک نوشتاری خاص خودشان را دارند؛ سبکی که اصطلاحاً صدای آنهاست. درست مثل زمانی که مردم، شخصی را از روی صدایش میشناسند، خوانندگان نیز با خواندن متون شما بهتدریج با صدای نویسندگیتان آشنا میشوند و قادر به تشخیص آن هستند. صدای تازه، بهبودیافته و منحصربهفرد، شما را از هر نویسنده دیگری متمایز میکند.
5. ویرایش، کار را تکمیل میکند!
پنجمین مؤلفه از مهارتهای نویسندگی، ویرایش است که در آن باید آنچه را در مرحله پیشنویسی نوشتهاید، جرحوتعدیل کنید؛ بهعبارتدیگر قرار است از دل ساختوساز اولیه، یک تندیس خوشتراش و بیعیب و نقص خارج شود. بنابراین بعد از اتمام پیشنویسی، مجدداً به متن برگردید و بهقولمعروف، عزیزانتان را بُکُشید! این یعنی باید به شکلی بیرحمانه ویرایش کنید. مهم نیست یک جمله چقدر خندهدار، خلاقانه یا زیباست؛ بنا بر قاعده اگر کارایی نداشته باشد، باید برود. به همین سادگی!
می توانید برای نوشتن متنی کامل و بدون ایراد از نرم افزار های ویرایش متن مثل اکانت Prowritingaid کمک بگیرید.
۱۰ شیوه برای تقویت مهارت نوشتن و تمرین نویسندگی
تمرینهای نوشتاری زیادی وجود دارند که میتوانند در تقویت مهارتهای نوشتاری به شما کمک کنند. در زیر به چند ایده تمرینی اشاره میکنیم که مهارتهای خلاقه نویسندگی را در شما تقویت میکنند:
- خاطرات روزانه خود را بنویسید. یکی از شیوههای اصلی برای تبدیل شدن به نویسنده خوب ثبت خاطرات روزانه است. با اختصاص دادن زمان مشخصی در روز به نوشتن این عادت را در خود بوجود میآورید و در نوشتن به بن بست نمیرسید. شیوه آزاد نویسی نیز نهایتا میتواند به وبلاگ نویسی و سرانجام چاپ نوشتههای شما منجر شود. بهترین راه برای مقابله با انسداد فکری عادت به نوشتن منظم است.
- یک صحنه انتخاب کنید. اگر برای شروع نوشتن با مشکل روبه رو هستید مکانی را انتخاب و ساختار داستانتان را حول آن مکان شکل دهید. مکانی را انتخاب کنید که با آن آشنایی دارید یا میتوانید به طور کامل در مورد آن تحقیق کنید .
- یک شخص حقیقی را توصیف کنید. یکی از شیوههای تحریک نیروی خلاقه، آزادنویسی در مورد یک شخص حقیقی است. او میتواند هر کسی باشد: دوست، معلم زبان انگلیسی، یا حتی خودتان. این شیوهای بسیار عالی برای تقویت قدرت توصیف شماست.
- دنبالهای از جملات آغازین بنویسید. یک تمرین جالب برای جلسات نویسندگی نوشتن جملات آغازینی است که میتوانید آن را به یک قطعه تبدیل کنید. با این کار قوه تخیلتان را به کار میاندازید و افکارتان را روی صفحه میآورید.
- در یک کارگاه نویسندگی ثبت نام کنید. شرکت در دورههای نویسندگی روشی بسیار خوب برای دیدار با نویسندگان دیگر و به دست آوردن رویکردی گام به گام نسبت به فرایند نویسندگی توسط یک معلم قابل اعتماد است. کارگاه نویسندگی شامل جمعی غیررسمی از نویسندگان است که مطالب خود را با یکدیگر رد و بدل میکنند و بازخوردها و نظراتشان را به همدیگر میگویند. کلاس نویسندگی غالباً دارای یک برنامه درسی است که دروس نوشتاری مجزایی دارد و به شما فرصتی برای تمرین تکنیکهای مختلف نوشتن میدهد.
- بخشهای مورد علاقه نوشته خود را تفکیک کنید. یک شیوه خوب برای پرورش سبک خود و یادگرفتن فرایند نویسندگی، تحلیل نوشتهای که است به آن علاقه دارید. کتابها یا مقالات نویسندگان بزرگی را که به سبکشان علاقه مندید انتخاب کنید و با دقت و عمیق آنها را بخوانید.
- رئوس مطالب خود را بدون احساس فشار برای بکار بردن آنها بنویسید. یک راهنمایی برای نویسندگان تازه کار آن است که آن است که کمی روی نوشتن رئوس مطالب و پیاده کردن ایدهها بدون تبدیل کردن آنها به یک نوشته بلند وقت بگذارند. این تمرین عملی در تمام ژانرها اعمال میشود، خواه رمان باشد یا مقاله
- نوشتهای که مدتی است آن را کنار گذاشتهاید ویرایش کنید. بهترین نویسندگان هیچ گاه عجلهای برای ویرایش و بازبینی پروژهشان ندارند. پیش نویسهای اولیه باید بازبینی شوند و برای آنکه تبدیل به نوشته با ارزشی شوند ویرایش کردن آنها ضروری است. به سراغ نوشتهای بروید که مدتی است آن را کنار گذاشتهاید، و آن را ویرایش کنید. ببینید حساسیتهای نوشتاری شما در گذشت شما چگونه تغییر کردهاند.
- ژانرهای مختلف را امتحان کنید. فقط به این دلیل که آشنایی و تجربه بیشتری در یک ژانر دارید به این معنی نیست که نباید ژانرهای دیگر را امتحان کنید. یک شیوه خوب برای پرورش مهارت نوشتن خارج شدن از حاشیه امن خود است. وبلاگ نویسانی که در زمینه مد روز مینویسند میتوانند داستان کوتاه و رمان نویسان، نوشتن مقالات بازرگانی را امتحان کنند.
- قوانین نوشتاری را مرور کنید. مطالعه قوانین گرامری و دستورالعملهای سبک شناختی روشی عالی برای گذراندن وقت خود در جلسه تمرین نویسندگی است. حتی اگر احساس میکنید اشراف کامل به قواعد گرامری دارید، کمی مرور کردن به شما اعتماد به نفس بیشتری میدهد و نوشتهتان را بهتر میکند.
یک متن خوب چه ویژگیهایی دارد؟
حالا که تکنیکها را تا حدی میدانید، نوبت میرسد به خصوصیات یک متن خوب و اینکه چطور باید به هر حالت برسید.
متن ساده باشد
ممکن است فکر کنید متنی که کلمات پیچیده دارد، بهتر است و اثرگذاری بیشتری دارد؛ در واقع کاملا برعکس است!
متن خوب، متنی است که مفاهیم پیچیده را به سادهترین شکل ممکن؛ به مخاطب خود برساند.
البته استثنائاتی هم وجود دارد؛ وقتی یک متن تخصصی مینویسید، طبیعی است که اصطلاحات تخصصی هم بخشی از آن است. برای مثال اگر در حال ترجمه متن تخصصی پزشکی یا ترجمه متون تخصصی مدیریت باشید، جملات تفاوت زیادی با ترجمه یک ایمیل معمولی خواهد داشت.
اما، ساختار کلی متن شما باید ساده باشد و خواننده را مجبور نکند که برای فهمیدن یک جمله، دو یا سه بار، آن را بخواند. هدف شما فهم خواننده است پس تا جای ممکن کار را برای او آسان کنید.
چیزی که خواننده میخواهد را به او بدهد
یک متن خوب چیزی است که پاسخ لازم به نیاز مخاطب و خواننده هدفش را بدهد.
قبل از شروع نوشتن به هدف متن فکر کنید و برای همان بنویسید؛ اگر در حال نوشتن داستان هستید، خواننده از خواندن توصیفات زیبا لذت میبرد؛ اما اگر برای پست بلاگ مینویسید، مخاطب دوست دارد هر چه زودتر به جواب برسد.
اگر متنهای شما این ویژگی را ندارد، خودتان را جای مخاطب بگذارید و سعی کنید از زاویه دید او به ماجرا و متن خود نگاه کنید.
جملات و پاراگرافهای کوتاه دارد
متنی که جملات کوتاه داشته و پاراگرافهایش بلند و سخت نباشد و شما حین خواندن آن مجبور نباشید مکث کنید یا به ابتدای خط برگردید، یک متن خوب است.
جملۀ بالا را چندبار خواندید؟ این جمله یک مثال عالی از ساختار غلط است.
- جملات خود را کوتاه کنید؛ دیگر کسی به دنبال خواندن بندهای ۶ خطی، نیست. هر چه اطلاعات را به قطعات کوچکتری تقسیم کنید، مغز بهتر آن را درک میکند.
- بهتر است استفاده از کلمات ربطی مثل «بنابراین»، «در نتیجه» و … کمتر استفاده کنید؛
- مطالب را بیش از حد کش ندهید؛
- بیخیال آرایههای ادبی بیخود شوید.