در این مقاله می خواهیم به تفاوت پروپوزال و پایان نامه بپردازیم. تمامی دانشجویان کارشناسی ارشد باید به خوبی فرق بین پروپوزال و پایان نامه را تشخصی دهند تا به راحتی بتوانند پروپوزال ارشد و سپس پایان نامه خود را بنویسند. به طور کلی پروپوزال روش تحقیق پایان نامه است. یعنی پروپوزال شروع نوشتن پایان نامه می باشد. پس شما ابتدا باید به انجام پروپوزال ارشد مسلط شوید و سپس اقدام به نگارش پایان نامه کنید برای آشنایی بیشتر با تفاوت پروپوزال و پایان نامه تا پایان مقاله با گروه گرامرلی همراه باشید.
پروپوزال چیست؟
در یک کار تحقیقاتی و پژوهشی، مهم ترین و اصلی ترین بخش تهیه پروپوزال آن است. در واقع پیشنهاده پژوهشی یا پروپوزال (Proposal) یک طرح اولیه از کار پژوهشی مورد نظر ما می باشد. به عنوان مثال یک آرشیتکت پیش از ساخت یک ساختمان، شروع به تهیه ماکت بر اساس اصول و قواعد محاسبه شده می کند به طوری که یک مهندس خبره با دیدن این ماکت می تواند ساختمانی را که بر اساس آن شکل می گیرد، تصور کند.
ارائه پروپوزال نیز مانند تهیه ماکت برای ساختن یک ساختمان است. یک پژوهشگر بر اساس اصول و قواعد معین شروع به نوشتن طرح پیشنهادی پایان نامه (پروپوزال) می نماید به طوری که استاد راهنما با بررسی آن بتواند پژوهشی را که بر اساس آن شکل می گیرد، تصور نماید. در واقع پروپوزال را می توان نقشه انجام تحقیق و راهنمای پژوهشگر یا محقق برای اجرایی کردن تحقیق دانست.
یکی از مهم ترین عوامل اثر گذار در فرآیند تهیه و نوشتن پروپوزال، انتخاب موضوع درست است. اگر پژوهشگر عنوان تحقیق خود را به درستی انتخاب کرده باشد و درک درستی از اجزاء پروپوزال مانند طرح مسئله، ارزش تحقیق، تاریخچه مطالعات، هدف، مفروضات و مراحل انجام تحقیق و… داشته باشد، در فرآیند پژوهش با مشکل مواجه نخواهد شد.
اجزاء اصلی یک پروپوزال (Proposal)
آشنایی با ساختار و چارچوب یک طرح پژوهشی، می تواند تاثیر شایانی در تهیه و تنظیم یک پروپوزال خوب و سنجیده داشته باشد. ساختار یک پروپوزال علمی به شرح زیر می باشد.
1. عنوان تحقیق (Project Title)
بدون مشخص کردن عنوان تحقیق، مسلما هیچ پژوهشی قابل اجرا نخواهد بود. عنوان و موضوع پژوهش مسیر و طرح نهایی یک تحقیق را مشخص می کند. برای تهیه یک عنوان مناسب برای یک پژوهش علمی رعایت نکات زیر الزامی می باشد.
- موضوع انتخاب شده باید نو و بدیع بوده و ارزش تحقیق و پژوهش را داشته باشد.
- موضوع انتخابی باید متناسب با نیازهای روز جامعه باشد که در نهایت پژوهش انجام شده بتواند راه حلی برای برخی از نیاز های جامعه ارائه دهد.
- عنوان تحقیق باید جامع، مختصر، واضح و غیر سوالی باشد همچنین از انتخاب عنوان های خیلی کوتاه یا خیلی طولانی بپرهیزید.
- پژوهشگر باید عنوان تحقیق را متناسب با حوزه کار و تخصص خود انتخاب کرده و توان انجام تحقیق در حوزه انتخابی را داشته باشد.
- از واژه هایی مانند: بررسی، تبیین، تحلیل، ارزیابی، مطالعه و… در ابتدای عنوان استفاده شود.
- به متغیرهای وابسته و مستقل در عنوان تحقیق اشاره شود.
- هدف های تحقیق، قلمرو مکانی و زمانی پژوهش باید در عنوان مشخص باشند.
- موضوع پژوهش باید عملی و اجرایی باشد.
2. بیان مسئله و اهمیت موضوع تحقیق (Importance and Statement of Topic)
هر محقق بر اساس یک سوال که در ذهن خود دارد دست به یک کار تحقیقاتی می زند. در واقع می توان گفت که مسئله مطرح شده در این بخش، همان سوالی است که برای محقق به وجود آمده است و هدف او از طرح آن ریشه یابی مشکلات به وجود آمده و ارائه راهکارهایی برای رفع آن ها است.
رعایت نکات زیر در بیان مسئله از اهمیت ویژه ای برخوردار است.
- پژوهشگر باید شواهدی را مطرح نماید که وجود معضل یا مشکل را در جامعه نشان دهد.
- پژوهشگر باید هدف خود از انجام این تحقیق را نشان دهد و مشخص نماید که قصد مطالعه بر روی یکی از متغیر ها را دارد.
- پژوهشگر باید بتواند مشکل مطرح شده را بیان کند و شواهد آن را به طور مستند نشان دهد.
- از دیگر موارد مهم در این قسمت مشخص نمودن قلمرو مکانی و زمانی تحقیق است.
3. پیشینه تحقیق (Review of Literature and Relevant Topics)
یک پژوهشگر باید تحقیقات خود را هم راستا با پژوهش های هم مضمون قرار دهد و آن را در کنار دستاوردهای تحقیقاتی سایر پژوهشگران رشد دهد. که برای این کار رجوع به مدارک و اسناد حول موضوع انتخاب شده، برای افزایش آگاهی ضروری می باشد. از اهداف این بخش (پیشینه تحقیق) می توان به موارد زیر اشاره کرد.
- جلوگیری از دوباره کاری و سرقت ادبی
- بهره گیری از تجربیات محققان پیشین
- آگاهی از نقاط ضعف پژوهش های قبلی
- آشنایی با روش های تحقیق که در پژوهش های پیشین مورد استفاده قرار گرفته است.
4. اهداف تحقیق (Aims of Research)
در این بخش محقق باید هدف خود را از انجام تحقیق مشخص نماید. اهداف یک پژوهش به دو دسته کلی تقسیم می شوند:
1. اهداف کلی: اهدافی هستند که مستقیما از موضوع تحقیق نشات می گیرند.
2. اهداف ویژه و کاربردی: این اهداف نشات گرفته از مسئله پژوهش و اهداف کلی هستند و یا به عبارتی زیر مجموعه اهداف کلی هستند. این اهداف مشخص می کنند که چه چیزهایی در این پژوهش، تحقق می یابند و چه چیزهایی تحقق نخواهند یافت.
5. فرضیه ها (Hypothesizes)
در واقع فرضیه را می توان حدس و گمان پژوهشگر در ارتباط با وجود تفاوت یا احتمال وجود رابطه و یا اثر، در بین متغیرها دانست. بیشتر مفروضات یک پژوهش، حدسیاتی هستند که بر اساس دانش و تجربه و به طور منطقی از نظریه ها استنباط می شوند.
نکته حائز اهمیت این است که پذیرش یا رد یک فرضیه با مطالعه و تحقیق و انجام آزمایش مشخص می شود لذا محقق نباید سعی در تایید فرضیه مطرح شده خود داشته باشد. بدیهی است که پذیرش یا رد فرضیه هیچ گونه اثر سویی بر تحقیق یا محقق نخواهد داشت.
6.روش و مراحل تحقیق (Methodology)
یکی از مهم ترین بخش های یک طرح پژوهشی یا پروپوزال، ارائه روش های انجام تحقیق می باشد. در این قسمت، پژوهشگر باید به مواردی از قبیل نوع تحقیق، مراحل انجام تحقیق که شامل ابزار و روش های گردآوری داده ها، جامعه آماری و حجم نمونه، روش نمونه گیری، ابزار و روش های تجزیه و تحلیل داده ها (تحلیل کمی و کیفی) می باشد، اشاره نماید.
7. منابع و مآخذ (References)
یک پیشنهاده پژوهشی یا پروپوزال (Proposal) زمانی ارزش علمی دارد که مستند باشد. یک پژوهشگر باید تمامی المان ها و داده هایی که در متن استفاده کرده را با ذکر منبع در پروپوزال درج نماید. تمامی منابعی که در متن به آن ها رجوع شده است باید در این بخش به طور کامل معرفی شوند.
پایان نامه چیست؟
هم اکنون که به طور کامل با پروپوزال آشنا شدیدی، بهتر است پیش از دانستن تفاوت پروپوزال و پایان نامه، با معنی خود پایان نامه نیز آشنا شوید. تمامی دانشجویانی که در مقطع کارشناسی ارشد و یا دکتری درس می خوانند، در ترم آخر خود باید پروژه ای تحقیقی به نام پایان نامه، نوشته و به دانشگاه تحویل دهند. پایان نامه در واقع یک گزارش اصولی، با ساختار استاندارد و منظم است که به صورت جامع تمام تحقیق را در بر می گیرد. پایان نامه همان چیزی است که دانشجو هنگام نوشتن پروپوزال، طرح و ساختار کلی آن را بیان می کند تا در ادامه با انجام پژوهش و به دست آوردن نتایج آن را تکمیل کند.
پایان نامه، باید حداقل 80 صفحه باشد و دارای 5 بخش اصلی، طرح مسئله، پیشینه تحقیق، روش شناسی تحقیق، بحث در رابطه با یافته ها و نتیجه گیری باشد. لازم به ذکر است تا بدانید که مهم ترین بخش یک پایان نامه ارائه نتایج است؛ زیرا، بدون داشتن نتیجه گیری پایان نامه فاقد اعتبار خواهد بود. پایان نامه های کارشناسی ارشد به دو بخش کمی و کیفی تقسیم می شوند. بخش کمی به پروژه هایی گفته می شوند که از فرمول های آماری و اعداد در آن ها استفاده شده است. در مقابل، به پروژه هایی که به صورت تحلیلی نوشته شده باشند، پایان نامه های کیفی می گویند.
پایان نامه از پنج بخش اصلی تشکیل شده است که در ادامه به معرفی و توضیح آن خواهیم پرداخت:
- طرح مسئله و کلیات تحقیق: در فصل اول پایان نامه دانشجو باید به توضیح و معرفی کلیات تحقیق بپردازد.
- پیشینه تحقیق: در بخش پیشینه تحقیق یک سری از مبانی و مفاهیم اولیه موضوع تحقیق و همچنین تاریخچه ای از پژوهش هایی که تاکنون در این زمینه انجام شده بیان می شود.
- روش شناسی تحقیق: در فصل سوم یعنی روش شناسی تحقیق، دانشجو به توضیح روش هایی که برای جمع آوری داده ها استفاده کرده است می پردازد. همچنین نحوه انتخاب جامعه آماری و روش های تجزیه تحلیل داده ها ذکر می شود.
- بحث درباره یافته ها و نتایج آماری: در این بخش از پایان نامه دانشجو باید با ارائه داده ها و اطلاعات به دست آمده از تحقیق، از طریق نمودارها و جداول آماری به تجزیه تحلیل داده ها بپردازد
مأموریت نرم افزار Ginger کمک به شماست که بهتر و سریعتر به زبان انگلیسی و به زبان های دیگر بنویسید. این وبسایت بیش از 10 سال تجربه در ابزارهای دستور زبان دارد. نه تنها این برنامه شما را تصحیح می کند، نکات و توصیه هایی را برای بهبود اشتباهات خود به شما می دهد. برای خرید اکانت Ginger – سه ماهه کلیک کنید.
تفاوت پروپوزال و پایان نامه
تفاوت پروپوزال و پایان نامه : همان طور که گفته شود پروپوزال یک طرح کلی از پایان نامه ارائه میدهد و اغلب قبل از شروع به انجام تحقیقات نگارش میشود. در صورتی که موضوع و روش انجام پروژه و تحقیق که در پروپوزال مطرح گشته است توسط اساتید راهنما و سایر اساتید مورد تایید واقع شود، دانشجو اجازه شروع به کار و تحقیقات را خواهد داشت. در غیر این صورت بایستی تغییرات مد نظر اساتید را در طرح پیشنهادی خود اعمال کند. بر خلاف پروپوزال، پایان نامه پس از تکمیل تحقیقات توسط دانشجو نوشته خواهد شد.
پروپوزال تنها به ارائه طرح کلی و هدف انتخاب موضوع و انجام تحقیقات بسنده خواهد کرد؛ این در حالی است که در پایان نامه دانشجو بایستی به ارائه نتایج کسب شده از تحقیقات خود بپردازد و به سوالات مطرح شده در پروپوزال پاسخ دهد. در حالت کلی بایستی تاکید پروپوزال بر ارائه سوالات تحقیق و گوشزد کردن لزوم انجام تحقیقات باشد ولی تاکید پایان نامه بر نتایج کسب شده از تحقیقات انجام گرفته شده توسط دانشجو خواهد بود.
طبیعی است که پایان نامه نسبت به پروپوزال بسیار پر حجمتر خواهد بود و مطالب اصلی و نکات کلیدی تنها در پایان نامه ذکر خواهد شد.