در این مقاله به نحوه انتخاب موضوع پروپوزال خواهیم پرداخت. انتخاب موضوع اولین و مهمترین مرحله از روند انجام پروپوزال است. این مرحله به نوعی تعیینکننده بقیه مراحل پروپوزال نظیر بیان مسئله، اهمیت و ضرورت انجام تحقیق، روش شناسی تحقیق و … است. بنابراین مهم است که مطمئن شوید یک موضوع قوی، جذاب و جدید انتخاب کنید. موضوع پروپوزال باید به نحوی انتخاب شود که قبل از شما کسی آن موضوع را برای پروپوزال خود انتخاب نکرده باشد. برای بررسی بیشتر تا پایان مقاله با گرامرلی همراه باشید.
یک عنوان خوب باید چه ویژگیهایی داشته باشد؟
- عنوان پروپوزال باید به پنج سوال اصلی پاسخ دهد؛ چه چیزی؟ چه کسی؟ کجا؟ چه موقع؟ چگونه؟
- عنوان باید جامع و بیانگر محتوای پژوهش باشد.
- مختصر، صریح و واضح باشد.
نحوه بررسی عنوان خوب؟
برای بررسی عنوان، یکسری روش وجود دارد مثل شبکهی علیت، نمودار استخوان ماهی، نمودار شش کلمهای و… که از بین این روشها نمودار شش کلمهای آسانتر و بهتر است.
برای این کار باید بررسی کنید که عنوان شما:
- نشان میدهد که پژوهش چطور قرار است انجام شود؟ (چگونه؟)
- جامعهی مورد مطالعه را مشخص میکند؟ (چه کسی؟)
- در چه زمانی و چه مکانی، چه چیزی را مشخص میکند؟
- مشخص میکند که چرا این کار باید انجام شود؟
حتما چرایی کار را از خود بپرسید. عنوان هم باید معیارهایی را که در مورد موضوع گفتیم داشته باشد. در واقع یک کار پژوهشی تکراری یا مطالعهای که نتیجهی مفیدی نداشته باشد، هدر دادن زمان و بودجهای است که میتواند برای کار مهمتری صرف شود و نتیجهی بهتری داشته باشد. بنابراین، پس از این که اطلاعات کافی به دست آوردید، هدف خود را مشخص کردید و شرایط را از نظر وجود روشها و ابزار سنجش، لوازم و نیروی انسانی سنجیدید، زمان تأیید کردن عنوان پژوهش است.
نکات مهم در انتخاب موضوع پروپوزال را حتما به خاطر بسپارید
- موضوعی را انتخاب کنید که به آن علاقه دارید.
- موضوعی را برگزینید که اطلاعات زیادی از آن در دست باشد.
- در ارتباط با موضوعی پروپوزال بنویسید که داده های آن در دسترس باشد.
- خواندن مطالعات پیشین میتواند به شما در انتخاب دامنه موضوع کمک کند.
- دستورالعمل های مربوط به موضوع پروپوزال که توسط استادتان ارائه شده است را مرور کنید. از استاد خود پیشنهاداتی بخواهید.
- در مورد ایده های موضوع پروپوزال با همکلاسی های خود صحبت کنید.
5 مرحله ساده برای اینکه بدانید چگونه موضوع پروپوزال انتخاب کنیم؟
برای اینکه یک پروپوزال قوی ارائه دهید، حتما باید قوانین و استاندارد های لازم را رعایت کنید. اگر مراحل موضوع پروپوزال را به ترتیب طی کنید، قطعا یک پایان نامه خوب و حرفه ای خواهید داشت. شاید برای انجام تحقیق دانشجویی به وسواس و زمان گذاشتن نیاز نباشد، اما برای انجام پروپوزال کارشناسی ارشد باید تمام تمرکز خود را گذاشته و از اولین مرحله تا مرحله منبع دهی حرفه ای نگارش کنید. بر روی ایده ها و انتخاب های شکل گرفته در ذهنتان پیرامون موضوع پروپوزال با استاد خود بحث و مشورت کنید. برای اینکه بدانید چگونه موضوع پروپوزال انتخاب کنیم؟ مراحل زیر را به ترتیب طی کنید.
مرحله 1: مقالات جدید لاتین را بررسی کنید
اولین مرحله ایجاد موضوع پروپوزال ارشد، جستجو مقالات معتبر و جدید لاتین از منابع موثق است. بهتر است مقالاتی را انتخاب کنید که هم بکر باشند و هم مطمئن شوید که توانایی انجام آن را دارید. بهتر است مقالاتی را پیدا کنید که هنوز در ایران کار نشده اند. ببینید آیا مطالب مقالاتی که دانلود کرده اید نوآوری دارد یا خیر!. سپس از بین مقالات انتخابی یک مقاله بیس انتخاب کنید که تمامی کار پروپوزال خود را بر طبق محتوای این مقاله پیش ببرید. در مرحله بعدی یک لیست از موضوع های احتمالی تهیه کنید و مراحل انتخاب موضوع پروپوزال را آغاز کنید.
مرحله 2: یک موضوع کلی انتخاب کنید
وقتی مقاله بیس را انتخاب کردید، نوبت به مرحله انتخاب موضوع می رسد. اگر میخواهید بقیه مراحل پروپوزال نویسی بدون پیچیدگی باشد، انجام این مرحله را با حساسیت و تمرکز کامل انجام دهید. به یاد داشته باشید که این مرحله مهمترین بخش کار شماست. مطالعه و جستجو برای یافتن یک موضوع یا یک ایده باعث صرفه جویی در وقت تان نیز می شود. به شما در بقیه مراحل کمک میکند. بنابراین بهتر است در انجام آن عجله نکنید. با انتخاب یک موضوع بسیار کلی روند انجام پروپوزال خود را شروع کنید. هرچه قدر موضوع کلی تر باشد، بهتر میتوانید به متون و اطلاعات کافی در آن حوزه دست یابید.
مرحله 3: عنوان خاص و جدید انتخاب کنید
وقتی موضوع پروپوزال خود را به صورت کلی انتخاب کردید، مرحله بعدی این است که عنوان فوق العاده خاص و منحصر به فردی برای پروپوزال خود انتخاب کنید. این کار به شما کمک میکند که داوران حاضر در جلسه را متقاعد کنید که موضوع شما ارزش مطالعه و سرمایه گذاری دارد. اگر این مرحله کمی طول کشید و با تغییر نظر و انتخاب های مختلف روبرو شدید، نگران نباشید. زیرا هنگامی که این مرحله را ثبت میکنید، بقیه کارها آسان خواهد بود. راهکار درست و منطقی این است که در ابتدا موضوع تان را انتخاب کنید و سپس عنصر خاصی از آن موضوع را استخراج کنید.
مرحله 4: موضوع پروپوزال خود را به عنوان یک سوال تعریف کنید
وقتی موضوع پروپوزال خود را انتخاب کردید، برای اینکه از منحصر به فرد بودن موضوع خود مطمئن شوید، باید سوالی را برای آن تعریف کنید که به شما در زمینه انجام تحقیق کمک کند و نشان دهد که در پروپوزال به دنبال چه چیزی هستید. وقتی موضوع خود را به صورت سوالی مطرح کنید، قطعا به دنبال جواب منطقی و قانع کننده برای آن هستید که باید با انجام پروپوزال خود به آن پاسخ دهید. سوالات خوب و مناسبی که باید هنگام انتخاب موضوع از خود بپرسید عبارتند از:
- آیا این موضوعی است که من به آن علاقه دارم؟
- این عنوان خلاقانه است و در بیان و شرح آن اغراق نشده است؟
- آیا عنوان انتخابی خیلی وسیع، دقیق و جزئی است یا خیر؟
- چطور می توان از این موضوع در صنعت استفاده کرد؟
- آیا مطالب موثق و قابل اتکا در ارتباط با این موضوع وجود دارد؟
مرحله 5: درباره موضوع پروپوزال خود بیشتر تحقیق کنید
در این مرحله شما عنوان خود را انتخاب کرده اید. اما چیزی که تا این مرحله مشخص نیست، آن است که آیا عنوان انتخابی به اندازه کافی مطلب دارد یا خیر؟ برای اینکه به این مهم دست پیدا کنید، باید عنوان خود را در تمامی ژورنال های معتبر مانند ساینس دایرکت، Ieee Xplore و… جستجو کنید و تمامی مقالات نزدیک به عنوان خود را تحلیل کنید.
به این ترتیب شما می توانید اقدام به انجام پروپوزال ارشد و دکتری کنید. تنها کاری که باید انجام دهید این است که در مورد جنبه های خاص تحقیق خود مطالعه عمیق و دقیق داشته باشید و یک طرح کلی از آنچه می خواهید در تحقیق تان ارائه کنید، ایجاد نمایید. با این 5 مرحله، موضوع پروپوزال خود را میتوانید انتخاب کنید. اکنون تنها کاری که باید انجام دهید این است که پروپوزال خود را بنویسید.
اکانت های پرمیوم پژوهشی را با قیمت منطقی از فروشگاه گرامرلی تهیه کنید.
در انتخاب عنوان پروپوزال چند مسئله مهم را به خاطر داشته باشید!
- بهتر است در پژوهش (های) اول به سراغ موضوعات کاملا جدید که مقالات مشابه در مورد آنها وجود ندارد یا بسیار کم است نروید؛ زیرا در این صورت ممکن است روند کاری برای شما گیج کننده باشد. زمانی که مقالات مشابه وجود دارند، شما الگویی برای نوشتن قسمتهای مختف پروپوزال یا مقاله خود خواهید داشت، که میتوانید از آن استفاده کنید و کارتان را آسانتر پیش ببرید.
- حتما به سراغ عنوانی بروید که روش کار آن مشخص و آسان باشد. بهتر است در پژوهش (های) اول کار مداخلهای انجام ندهید و بیشتر به دنبال کارهای توصیفی باشید؛ زیرا معمولا روند این کارها مشخصتر و آسانتر است. پژوهشی که ابزار سنجش نداشته باشد، عملا به نتیجهای هم نخواهد رسید. بهترین و آسانترین روش کار در پژوهش (های) اول، استفاده از پرسشنامه است. بنابراین، حتما چک کنید که برای سنجش عنوان مد نظر شما، پرسشنامهی مناسب و معتبری موجود باشد.
- اگر به زبان انگلیسی تسلط کافی ندارید یا وقت کمی برای ترجمه دارید، بهتر است عنوانی انتخاب کنید که تعدادی مقاله فارسی در مورد آن وجود دارد.
- به خاطر داشته باشید بعد از نهایی شدن عنوان، حتما با استاد یا محقق دیگری مشورت کنید تا با اطمینان بیشتری بتوانید پژوهش را ادامه دهید.
- مواردی که تا کنون گفته شد و در ادامه گفته خواهد شد کلیاتی در مورد عنوان است. حال آن که عناوین با توجه به نوع مطالعه ممکن است تفاوتهایی در جزئیات و طرز بیان با هم داشته باشند. بنابراین، عنوان باید متناسب با نوع مطالعهای باشد که میخواهید انجام دهید.