اخبار و اطلاعیه

چگونه پلاجریزم مقاله را برطرف کنیم؟

پلاجریزم مقاله

چگونه پلاجریزم مقاله را برطرف کنیم؟ پلاجریزم یا پلاجریسم (Plagiarism) مقاله یکی از مهمترین مواردی است که باید قبل از ارساله مقاله خود به ژورنال بررسی کنید. درخیلی از موارد، پلاجریزم یا سرقت علمی مقاله عمدی نیست اما به دلیل ناآگاهی برخی محققان از درصد مجاز پلاجریزم و روش های بررسی آن باعث می شوند که مقاله آنها با درصد مشابهت زیادی ریجکت شود. به دلیل اهمیت بالای این موضوع، در این مقاله قصد داریم به نحوه برطرف ساختن پلاجریزم بپردازیم با گروه گرامرلی امیرکیبر همراه باشید.

پلاجریسم چیست؟

در پاسخ به این سوال که پلاجریزم چیست باید گفت که پلاجریزم نوعی دزدی علمی یا همان دستبرد فکری است. نام دیگر آن سرقت ادبی بوده و به گاهی به صورت پلاجریسم یا پلاجیاریزم هم نوشته می شود. پلاجیاریزم در شعر را سرقت ادبی می نامند. اگر در رابطه با نگارش یک مقاله علمی باشد به آن دزدی علمی و در حوزه آثار هنری نیز به آن سرقت هنری گفته می شود.

 اهمیت جلوگیری از پلاجریسم

جدا از اینکه پلاجریزم کاری غیراخلاقی است، نویسنده ای که مرتکب پلاجریسم می شود به امید اینکه بتواند از آن محتوا در کارش استفاده کند و اعتباری کسب کند اینکار را انجام می دهد. چه اینکار برای ارائه یک تحقیق کلاسی باشد یا نویسنده ای باشید که بخواهید کتابتان را چاپ کنید، سرقت ادبی می تواند خسارت جبران ناپذیری برایتان به همراه داشته باشد.

به عنوان یک نویسنده، رفع سرقت ادبی مقاله موضوع بسیار مهمی است که نباید نادیده گرفته شود زیرا اعتبار و آبروی شما را به خطر می اندازد. جدا از اینکه آبرویتان جلوی اساتید و مربیان می رود ممکن است به آینده شغلی شما نیز لطمه وارد کند. اگر هنوز دانشجو هستید، پلاجریسم حتی ممکن است باعث اخراج  شما از دانشگاه شود.

علاوه بر همه این موارد، اعتبار خالق اصلی اثر را نیز خدشه دار می سازد و سودی که از نوشتن اثرش بدست می آورده را کاهش می شد. اگر صاحب اثر بخواهد از طریق قانونی از شما شکایت کند ممکن است بیشتر از اینها به دردسر بیفتید.

پلاجریزم مقاله

انواع مختلف پلاجریزم

  • ارائه کار فرد دیگر به عنوان کار خود
  • کپی کردن کلمات یا ایده هایی از فرد دیگر بدون اجازه گرفتن و اشاره به منبع آن
  • استفاده نکردن از نقل قول (quotation marks) در بیان ایده ها و کار فرد دیگری
  • ارائه اطلاعات غلط و غیردقیق درباره منبع یک نقل قول
  • تغییر کلمات ولی کپی کردن ساختار جملات یک منبع بدون اشاره به منبع اصلی
  • کپی کردن بسیاری از کلمات و ایده ها از یک منبع و استفاده از آن به عنوان بخش اصلی کار خود، بدون توجه به اشاره کردن به منبع یا اشاره نکردن به آن

 با اینحال، اکثر موارد سرقت ادبی با رفرنس دهی قابل اجتناب هستند. کافی است به خوانندگان خود اطلاع دهید که مطالبی مشخصی از مقاله یا تحقیق شما از جای دیگری اقتباس شده است؛ در این صورت می توان از پلاجریزم دوری کرد.

 جالب است بدانید که مسئله پلاجریزم محدود به دانشجویان کشورهای در حال توسعه، من جمله کشورمان ایران، نمی باشد. طبق مطالعه ای که در مرکز جوزفسون (The Josephson Institute Center) بر روی اصول اخلاق جوانان انجام شد، مشخص شد که از ۴۳ هزار دانش آموز دبیرستانی در بخش خصوصی و دولتی:

  • ۵۹ درصد دانش آموزان اذعان به تقلب در حداقل یک امتحان در طول سال گذشته کردند. در ۳۴ درصد از دانش آموزان این آمار بیش از دوبار بود.
  • از هر سه نفر دانش آموز دبیرستان، یکی از آنها اذعان به استفاده غیرمجاز از اینترنت برای تقلب در امتحان می کردند.

 در مطالعه دیگری که بر روی ۲۴ هزار دانش آموز از ۷۰ دبیرستان انجام شد، دونالد مک کیب (Donald McCabe) نشان داد که ۶۴ درصد از دانش آموزان به تقلب در یک امتحان، ۵۸ درصد به سرقت ادبی (plagiarism)، و ۹۵ درصد از آنان اذعان به انجام نوعی از تقلب (شامل تقلب در امتحان، سرقت ادبی، و یا کپی کردن تکالیف) داشتند.

عواقبی که سرقت ادبی با خود به همراه دارد

سرقت ادبی عواب دارد.مثلاً:

  • اعتبار فرد مرتکب کاهش یافته و دیگر وجهه علمی قبلی را نخواهد داشت.
  • اگر این کار توسط دانشجو انجام شده باشد، جریمه خواهد شد و یک واحد از درس‌های خود را رد می‌شود.
  • برای اینکه سارقان حقوق کپی رایت را نقض کرده‌اند، باید جریمه پرداخت کنند.
  • گاهی اوقات دزدی ادبی می‌تواند به اخراج یک استاد یا دانشجو منجر شود.

پنج روش رفع پلاجریزم مقاله

خوشبخاته، جای نگرانی نیست. اکنون که کاملا می دانید پلاجریزم چیست و چقدر برایتان مشکل ساز است، رفع پلاجریسم مقاله تان کار راحتی است. برای اینکه به شما کمک کنیم تا از این کابوس خلاص شوید در اینجا مراحل رفع سرقت ادبی مقاله ارائه شده است:

1-منابع مقاله خود را ذکر کنید

وقتی به ایده یا عبارتی اشاره می کنید که متعلق به شما نیست و از زبان شما گفته نشده، برای رفع پلاجریسم مقاله تان از نقل خود استفاده کنید. سپس نام کامل منبع و تاریخ انتشار را مشخص کرده و منبع اصلی استناد دهید.

2-استفاده از نقل قول را فراموش نکنید

مقاله تان را دوباره بخوانید، اگر جمله یا عبارتی را نوشته اید که از زبان شخص دیگری است، ساده ترین و در عین حال واضح ترین راه جلوگیری از سرقت ادبی، استفاده از علامت نقل قول در دو طرف متن است که نشان می دهد این جملات از زبان شما گفته نشده و متعلق به فرد دیگری است. البته در نقل قول مستقیم هم باید منبع را ذکر کنید تا خوانندگان متوجه شوند نقل قول در کدام رفرنس استفاده شده است و چه کسی آن را گفته.

3-برای رفع پلاجریسم مقاله آن را پارافریز کنید

شما نباید کلمه به کلمه مقاله مرجع را کپی پیست کنید! اگر چنین است مقاله تان حتما باید بازنویسی شود. پارافریز مهمترین مرحله رفع پلاجریسم مقاله است. تنها جابجایی جملات، تغییر افعال یا استفاده از مترادف کلمات نمی تواند پارافریز باشد. نحوه پارافریز صحیح اهمیت زیادی دارد. باید به نحوی آن را بازنویسی کنید که معنی و مفهوم اصلی جمله حفظ شود.

اگر پارافریز به درستی انجام نشده باشد امکان دارد بعنوان سرقت ادبی در نظر گرفته شود. سعی کنید بیش از حد از کلمات یا عبارات مشابه استفاده نکنید. نکته دیگر اینکه باید پارافریز بدون تغییر معنی جملات انجام شود. به خاطر داشته باشید شما حتی وقتی بازنویسی انجام می دهید باز هم دارید از ایده دیگران استفاده می کنید پس باید حتما منبع آن را هم ذکر کنید. بازنویسی نباید به نوعی باشد که از معنا و مفهوم جمله اصلی فاصله داشته باشد.

4-نوآوری داشته باشید

به جای اینکه طوطی وار فقط از کارهای دیگران کپی برداری کنید ایده ای نو ارائه دهید. مقالات را بررسی کنید ببینید چه نقطه نظر یا دیدگاهی می توانید ارائه دهید که کاملا متعلق به خودتان باشد. به خاطر داشته باشید شما هم یک نویسنده هستید. از مطرح کردن ایده هایتان نترسید. به خاطر داشته باشید حتی زمانی که می خواهید ایده ای که متعلق به خودتان است را مطرح کنید باز هم باید دستورالعمل های جلوگیری از پلاجریسم را رعایت کنید چرا که استفاده کردن از مقالات پیشین خودتان بدون اجازه اساتید نیز نوعی سرقت ادبی است.

اگر در رابطه با موضوعی قبلا چندین مقاله نوشته اید شاید وسوه شوید که بعضی از محتواها را از مقالات قبلی خودتان کپی کنید. این کار هم نوعی سرقت ادبی است.

پلاجریزم مقاله

5-از نرم افزار بررسی پلاجریسم استفاده کنید

هر کسی ممکن است خواسته یا ناخواسته دچار پلاجریسم مقاله شده باشد. پزشکان، وکلا، دانشجویان رشته های مختلف و حتی اساتید! شاید اکثر ما هم اطلاع نداشته باشیم که سرقت ادبی صورت گرفته است.

بهترین راه برای پلاجریزم مقاله این است که ابتدا با استفاده از یک نرم افزار درصد سرقت ادبی و جملاتی که نیاز به پارافریز دارند را پیدا کنید. نرم افزارهای آنلاین و تحت وب زیادی هستند که کار تشخیص سرقت ادبی را بصورت رایگان یا پولی انجام می دهند. کافیست به سایت آنها سری بزنید و مقاله خود را با این ابزارها بررسی کنید. برخی از این نرم افزارها عبارتنداز:

1-بررسی سرقت ادبی با ( iThenticate )

iThenticate یه ابزار تشخیص سرقت عملیه که برای پژوهشگرها طراحی شده تا قبل از انتشار مقاله هاشون از درصد مشابهت اون با سایر منابع منتشر شده مطمئن بشن. یکی از مزیت های iThenticate که اونرو با اختلاف از سایر رقبا جلو انداخته پایگاه های اطلاعاتی ای هست که چک میکنه.

2-افزونه گرامرلی ( Grammarly )

Grammarly نه تنها یکی از بهترین بررسی کننده های دستور زبان (گرامر) است ، بلکه یه وبسایت عالی واسه بررسی سرقت علمی هم هست. این ابزار یه فروشگاه تک مرحله ایه که هرچیزی که مقاله نویس ها یا ناشران بتونن درخواست بدن رو پوشش میده.

وقتی شما فایل مقالتون رو در Grammarly بارگذاری می کنید ، این ابزار علاوه بر اینکه به شما میگه که متن شما سرقت علمی داره یا نه، اگه به خوبی نوشته شده باشه هم بهتون اطلاع میده! با این حال ، یکی از مواردی که باید بهش توجه کنید متنیه که فقط یکم سرقت علمی شده. با اینکه گرامرلی به راحتی تونست متن کامل سرقت شده ما رو تشخیص بده اما در برابر مطلبی که کمی سرقت علمی داشت چیزی پیدا نکرد.

مطالب مرتبط